Uanset om du er nyuddannet eller har mange års erfaring, er det vigtigt, at du forhandler en løn, der matcher dine kompetencer og arbejdspladsens lønstruktur. Hvis du bliver indplaceret for lavt ved ansættelsen, kan det nemlig være uhyre vanskeligt at rette op på senere i din ansættelse samme sted.
Forberedelse
Når du går til jobsamtale, bør du være forberedt på, at arbejdsgiveren kan spørge ind til dine lønforventninger – og dette kan ske allerede ved den allerførste samtale. Derfor er det vigtigt, at du på forhånd har gjort dig klart, hvilken løn du vil sigte efter.
Hvis lønspørgsmålet ikke bliver bragt op under samtalen, skal du se det som en fordel, for du står typisk stærkere i en lønforhandling, når arbejdsgiveren allerede har udset dig til jobbet, og givet et jobtilbud.
-
Brug dit netværk
Kender du nogle der arbejder på arbejdspladsen, så ræk ud til dem, og spørg dem om deres løn, og eventuelt hvad de ved om, hvad der lægges vægt på i forbindelse med løndannelsen på arbejdspladsen.
-
Brug lønstatistikken
Brug lønstatistikken aktivt som et værktøj, når du forbereder dig til en lønforhandling. I vores lønstatistik kan du finde detaljeret information om lønfordelingen inden for forskellige sektorer og fagområder. Dette giver dig et godt indblik i, hvad andre med lignende jobfunktioner og erfaring tjener, så du kan sætte realistiske og konkurrencedygtige lønforventninger.
Ved at kende markedslønnen kan du styrke din argumentation under forhandlingen og vise, at dit lønudspil er baseret på fakta. Statistikken hjælper dig også med at identificere, hvor i spændet du skal placere dit forslag, afhængigt af dine kvalifikationer og den værdi, du kan tilbyde arbejdspladsen.
Husk, at lønstatistikken ikke kun er en rettesnor – den kan også bruges strategisk til at underbygge dit krav om en højere løn eller særlige vilkår, hvis du bringer særligt værdifulde kompetencer med til stillingen.
I lønstatistikken har vi gjort det nemt at sammenligne lønninger på tværs af sektorerne – du skal blot sammenligne det beløb, der står under samlet løn. Samlet løn angiver den samlede faste løn inklusiv eget og arbejdsgivers pensionsbidrag. Skal du sammenligne din egen løn med lønninger indenfor samme sektor, kan du bruge den mere detaljerede opdeling på løndele.
-
Overvej om du vil dele din nuværende løn
I forbindelse med lønforhandlingen kan nogle arbejdsgivere finde på at spørge ind til din nuværende løn; nogle beder endda om at se din seneste lønseddel.
Ligger lønnen i det job, som du kommer fra højt, så vil du måske kunne bruge den som løftestang ved forhandlingen om lønnen i dit nye job.
Ligger din hidtidige løn relativtlavt, så vil den ikke kunne bruges til at trække din nye løn op. Spørger din kommende arbejdsgiver til din nuværende løn, så kan det være vanskeligt ikke at dele den. Du kan starte med at sige, at du ikke nødvendigvis synes, at din nuværende løn er relevant for den nye stilling. Hvis du så nævner din hidtidige løn, så sørg for straks at binde den sammen med dit udspil til den løn, som du gerne vil have i dit nye job og dine vigtigste argumenter for dette udspil.
Din nuværende løn er sjældent relevant for en ny stilling.
Det vigtigste for dig er at fokusere på et forslag til en løn, der reflekterer niveauet for den pågældende stilling og samtidig tager højde for dine kompetencer, kvalifikationer, arbejdsopgaver og det potentiale, du bringer med dig.
-
Vælg dit udspil
Det er vigtigt, at du gør dig klart, hvilken løn du vil sigte efter. Dit lønønske bør være tilstrækkeligt ambitiøst til at give plads til forhandling, men samtidig realistisk og velunderbygget, så du kan forklare, hvordan du er nået frem til det.
Det er således altid et godt råd at være både ambitiøs og realistisk.
Når du skal forhandle løn til et nyt job, bør du også vurdere, hvor stærkt du står i forhandlingen. Der er f.eks. stor forskel på, om du er blevet headhuntet eller selv har søgt jobbet. Eller om du f.eks. har flere jobtilbud på hånden og derfor godt kan være mere ambitiøs i dit lønudspil.
Du er måske mere klar til at nedtone dine forventninger, hvis du har været jobsøgende længe eller skifter til en branche, hvor du ikke har åbenlyse kompetencer eller erfaring.
-
Kend din smertegrænse
Inden du går til samtalen, er det vigtigt, at du har fastlagt din smertegrænse – altså den minimumsløn, du kan acceptere for at tage jobbet. Dette beløb bør du holde for dig selv, men det er afgørende, at du er bevidst om det. Din smertegrænse sikrer, at du ikke indgår en aftale, der kan hæmme din fremtidige lønudvikling, og hjælper dig med at forhandle en løn, der matcher dine forventninger og værdien af dit bidrag.
Det kan være vanskeligt at sætte din smertegrænse fast. Men overvej hvad du kan få et andet sted. De muligheder, som du har, hvis du ikke tager dette job, er jo med til at sætte grænsen for, hvad du vil sige ”ja tak” til.
-
Forbered dine argumenter
Prøv at koble dine argumenter til de værdier, prioriteringer og mål, der er på den kommende arbejdsplads, bid mærke i om der var nogle kompetencer eller erfaringer, som arbejdsgiveren har lagt særlig vægt på i jobopslaget, og især hos dig i forbindelse med jobsamtalen.
Du kan også søge inspiration i hvordan andre farmakonomer bruger deres faglighed i forskellige sektorer, i vores karriereunivers.
-
Undersøg arbejdspladsens situation
Arbejdsgiverens situation spiller også en rolle for dine muligheder for en højere løn. Måske kender du allerede til arbejdspladsen via dit netværk. Ellers kan du også i forbindelse med jobsamtalen spørge ind til bl.a. den økonomiske situation og forventede udvikling og til eventuelle rekrutteringsudfordringer, f.eks. om der er mange ansøgere til stillingen.
-
Der er også andet end løn
Når du skifter job, er det ikke kun månedslønnen, der kan forhandles. Arbejdstid, fleksibilitet og personalegoder indgår også i den samlede lønpakke, og har ofte mindst lige så stor betydning. Derudover er det også vigtigt at tage højde for pension, ferietillæg, bonusordninger og ekstra fridage.
Inden du går til forhandlingsbordet, bør du overveje, hvilke elementer der er vigtigst for dig. Gennemgå, hvad du får i din nuværende stilling, og hvad du håber på i den nye stilling – herunder også uddannelsesmuligheder, barselsvilkår, sundhedsforsikring og fleksibilitet. Dette giver dig et klart grundlag for at sammenligne og vurdere tilbuddene fra din kommende arbejdsgiver.
Har du små børn eller planlægger du at tage barsel i den nye stilling, kan du f.eks. spørge ind til arbejdspladsens familiepolitik, så du har et klart billede af dine vilkår.
Er det vigtigt for dig at udvikle dine kompetencer igennem efteruddannelse, kan du f.eks. spørge ind til mulighederne for kompetenceudvikling.
Særligt som ansat i private virksomheder er det vigtigt at afklare arbejdstiden. Undersøg f.eks. om der er betalt frokost og overtidsbetaling eller flekstid.
Nogle af elementerne kan omregnes til en konkret værdi. Du kan bruge vores beregner i næste fane til at udregne værdien af ekstra fridage, betalt frokostpause og et forhøjet ferietillæg.
-
Prøv vores beregner
Du kan lave dine egne beregninger af hvad ekstra fridage, betalt frokost, eller et højere ferietillæg vil være værd for dig.
Hent regnearket (åbner i Excel)