Når du er farmakonomelev, er dine arbejdsvilkår bestemt af den overenskomst, som du er ansat på, din elevkontrakt og din studieordning.
I Farmakonomforeningen kan vi hjælpe dig med at forstå din overenskomst og din elevkontrakt, mens det er Farmakonomskolen, som kan hjælpe dig med at at forstå din studieordning.
Her kan du eksempelvis læse om reglerne for din arbejdstid, din løn, og ferie - alt sammen regler og rettigheder, der er reguleret af din overenskomst og elevkontrakt.
Overenskomsten
Som farmakonomelev er du omfattet af overenskomsten på privat apotek. Overenskomsten er en aftale, Farmakonomforeningen har lavet med Danmarks Apotekerforening.
Læs mere om din overenskomst her
Det danske arbejdsmarked er i høj grad organiseret ud fra overenskomster, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere sammen bliver enige om spillereglerne på de arbejdspladser, der er omfattet.
Elevkontrakten
Elevkontrakten er din ansættelses- og uddannelseskontrakt mellem dig og det apotek, hvor du er elev.
Hent den almindelige elevkontrakt
Tillæg til elevkontrakten er en blanket, som du skal bruge, hvis din apoteker udleverer bøger og/eller computer til dig i forbindelse med din uddannelse som farmakonomelev.
Hent tillæg til elevkontrakten
Din elevløn
-
Løn for dig der er meritstuderende
Elever, der af Farmakonomskolen gives merit ved påbegyndelsen af uddannelsen, vil få et tilsvarende antal måneders lønanciennitet tillagt. Farmakonomeleverne stiger således til næste løntrin på samme tidspunkt, som de øvrige elever på samme uddannelsestrin.
-
Elevløn
Som farmakonomelev får du løn under uddannelse.
Lønnen følger den gældende overenskomst mellem Farmakonomforeningen og Danmarks Apotekerforening.
Det er ikke muligt at få voksenelevløn på uddannelsen som farmakonom. Hvis du har særlige behov for støtte, så kontakt din lokale kommune, og spørg til dine muligheder.
Elevlønninger
1.4.2024 1. år 14.237,89 kr. 2. år 15.214,97 kr. 3. år 16.230,36 kr. Oprykning til næste løntrin sker den 1. august.
Arbejdstid for farmakonomelever
-
Arbejdstid
Den ugentlige arbejdstid for en elev er 37 timer. Heri lægges alt uddannelse som for eksempel studiedage, udstationering, undervisningstid på Farmakonomskolen og den almindelige uddannelsestid på apoteket. Elever er omfattet af de samme skemamæssige regler som farmakonomer.
Eleverne er som udgangspunkt ansat i fuld tid 160 timer pr. måned og skemaet må højest dække 6 uger, med mindre der er indgået en lokalaftale.
-
Arbejde i weekenden og om aftenen
Arbejdstiden skal være sammenhængende og på mindst 3 timer – dog 2 timer på en søndag. Farmakonomelever kan ikke pålægges delt tjeneste (møde mere end en gang pr. dag). Farmakonomelever kan kun pålægges at arbejde 2 aftener pr. uge i gennemsnit (arbejde efter kl. 20).
Farmakonomelever må højest arbejde to weekender i en 4 ugers periode. Dog maksimalt en lang lørdag (efter kl. 14). Farmakonomelever skal ikke møde på apoteket om lørdagen under skole- og praktikophold. -
Tillæg for weekendarbejde
Elever, der arbejder uden for tidsrummet mandag til fredag mellem kl. 8.00-20.00 samt lørdag kl. 8.00-14.00, dog én lørdag hver 4. uge kl. 8.00-16.00, får et tillæg på 50 pct. for hverdage og 75 pct. for lørdag og søndag. Elever er omfattet af de samme pauseregler som farmakonomer.
-
Forskudt tid
Juleaftensdag, nytårsaftensdag fra kl. 16.00, nytårsdag, grundlovsdag og helligdage, der falder på hverdage, er fridage med løn – også for elever. Arbejde på disse dage udløser et tillæg på 150 pct. Hvis den særlige dag falder på en søndag, er tillægget på 100 pct..
Når du som elev er på skoleophold, kan du ikke pålægges eller kaldes på arbejde på apoteket.
-
Overarbejde som elev
I udgangspunktet skal elever – ligesom uddannede farmakonomer – kende deres arbejdsskema 4 uger frem. Der kan dog varsles ikke-varige ændringer 2 uger frem, men endnu kortere varsler kræver, at der er indgået en lokal aftale.
Overarbejde
Elever kan kun undtagelsesvist pålægges at arbejde over. Eleverne er ansat på apoteket, mens de er under uddannelse, hvorfor det et vigtigt, at eleverne har tid til deres skole. Der er derfor et skærpet krav til, hvornår en elev kan kaldes på overarbejde set i forhold til, hvornår en farmakonom kan.
Hvis det sker, at en farmakonomelever skal arbejde over, skal det honoreres med enten timer til afspadsering inkl. tillæg eller med en betaling svarende til 2/3 af overarbejdsbetalingen for en farmakonom på 1. skalatrin.
For at læse mere om de relevante tillæg se afsnittet om overarbejde -
Skemaændringer
Din apoteker har mulighed for at ændre i dit faste skema. Du skal meddeles alle ændringer i dit arbejdsskema inden for apotekets åbningstid, dog senest kl. 18. Hvis varslingsreglerne, som beskrevet nedenfor, ikke bliver overholdt, skal du honoreres med et særligt tillæg som kompensation for manglende varsel.
Varige ændringer skal varsles med 4 uger. En varig ændring er en permanent ændring i dit faste arbejdsskema, som dermed også ændrer dine fremtidige arbejdsskemaer.
Midlertidige ændringer skal varsels med 2 uger. En midlertidig ændring er en enkeltstående ændring i det konkrete arbejdsskema, varslingen vedrører.
I kan ved lokalaftale fastsætte andre ændringsvarslinger ved både varige og ikke-varige skemaændringer.
Manglende overholdelse af varsel
Hvis apotekeren ikke overholder varslingerne i ovenstående, så skal du honoreres efter følgende satser:
- Tillæg på 50% - for arbejde man-fre fra 08-20 og lør 08-14
- Tillæg på 100% - for arbejde uden for ovenstående tidsrum
- Tillæg på 150% - for arbejde på de særlige dage nævnt i § 8C, stk. 3 og 4
Hvis ændringen sker med mindre end 24 timers varsel skal apotekeren desuden sikre sig, at du er orienteret om ændringen.
Ferie
-
Ferie for elever
Som elev gælder de almindelige ferieregler også for dig. Du vil optjene 2,5 feriedage pr. måned, du har arbejdet, fordi du er omfattet af overenskomsten på privat apotek.
-
Planlægning af ferien
Som elev har du en særlig ret til at tilrettelægge hovedferie, så du kan holde mindst 2 ugers sammenhængende ferie som læseferie inden for 5 uger før eksamen.
Som tredjeårselev eller omgænger (en der går tredje år om), har du ret til 1 uges læseferie, som din apoteker betaler. Din læseferie skal ligge i nær tilknytning til din eksamen og indgår ikke som en del af dit almindelige ferieregnskab.
Består du ikke en eller flere eksamener på 3 år og har du ikke brugt din læseferie i forbindelse med den ordinære eksamen, har du ret til at bruge den i forbindelse med om-eksamen.
-
Alt om læseferie
Som elev er der nogle særlige bestemmelser om både læseferie for tredjeårselever, sygdom i forbindelse med læseferie og hvordan man forholder sig, hvis eksamen falder på en fridag.
Studie og skolegang
-
Studiedag
Du har ret til en ugentlig studiedag med undtagelser i forbindelse med jul/nytår, påske og sommer. Apoteket beslutter, hvilken ugedag studiedagen ligger. Hvis studiedagen falder sammen med en helligdag, en eksamensdag eller din uddannelsesansvarlige/coach/vejleders sygdom eller ferie, skal du have en anden studiedag. Hvis studiedagen falder sammen med et studiebesøg eller din egen ferie eller sygdom, har du ikke krav på en erstatningsdag.
Studiedagen er en hel dag, hvor du arbejder uforstyrret og ikke afbryder din studiedag med f.eks. at afløse i pauserne på apoteket.
-
Skoleugen er 37 timer
En arbejdsuge løber fra mandag til søndag, og hvis du er elev på fuld tid svarer en skoleuge til en arbejdsuge på 37 timer. Det gælder uanset, hvordan dit skema på Farmakonomskolen ser ud, eller hvordan det ville have set ud på apoteket.
Som elev kan du ikke blive pålagt arbejde eller blive kaldt ind på arbejde på apoteket, de uger du er på skoleophold på Farmakonomskolen.
Tal med din tillidsrepræsentant eller din skemaansvarlige
Det er vigtigt, at man på apoteket er opmærksomme på dette i forbindelse med skemaplanlægning. I øvrigt gælder de samme skemamæssige regler for elever som for farmakonomer, med undtagelse af reglerne for overarbejde. Dem kan din tillidsrepræsentant fortælle mere om – det står nemlig i håndbogen om elevers rettigheder og pligter, som din tillidsrepræsentant har adgang til. -
Læseferie
Læseferie for første- og andetårselever bliver afregnet fra elevens eget ferieregnskab, og derfor gælder de almindelige ferieregler for den form for læseferie.
Som tredjeårselev har du ret til 1 uges læseferie, som din apoteker betaler. Apoteket skal placere læseferien i nær tilknytning til din eksamen, og den indgår ikke som en del af det almindelige ferieregnskab.
Tredjeårselever, som ikke består deres eksamen og dermed må gå et år om, har også ret til en læseferie i deres 4. uddannelsesår.
-
Sygdom i forbindelse med læseferie
Det er vigtigt at melde sig syg, hvis man bliver syg i forbindelse med sin ferie. For elevernes læseferie er der særlige forhold - og her er der forskel på reglerne for tredjeårselever, og for elever på først og andet år.
Der er nemlig forskel på det, vi kalder ”læseferie”, alt efter hvilket år på farmakonomuddannelsen man går på.
Læseferie for tredjeårselever
Læseferien for tredejårselever bliver betalt af apoteket efter overenskomstens § 11, stk. 9 "Farmakonomelever på 3. år har herudover ret til 1 uges læseferie med løn i nær tilknytning til eksamen". Der er i dette tilfælde ikke tale om ferie i ferielovens forstand, men derimod om en uge, hvor man ikke skal møde på apoteket, men læse derhjemme. Hvis man bliver syg i den af apoteket betalte læseferie, svarer det til, at man er syg under en almindelige arbejdsuge - man melder sig syg til sit apotek og må ved raskmelding aftale med apoteket, om læseferien kan afholdes på et andet tidspunkt.
Læseferie for elever på første og andet år
Læseferie for første- og andetårselever bliver afregnet fra elevens eget ferieregnskab, og derfor gælder de almindelige ferieregler for den form for læseferie. Hvilken ret man har afhænger af, om sygdommen opstår før eller efter, ferien er startet:- Hvis man er syg, inden ferien starter, skal man give sit apotek besked lige så snart, man bliver syg. Sygdom er en feriehindring, og man har derfor ret til at afholde ferien på et andet tidspunkt efter aftale med apoteket.
- Hvis man bliver syg, efter ferien er påbegyndt, skal man straks orientere sit apotek om sygdommens opståen. Dernæst skal man fremsende lægelig dokumentation for sygdommen (man skal selv betale for dette). Man skal dog være opmærksom på, at man ikke får erstattet ferien fra første sygedag.
Efter ferieloven er de første 5 feriedage (hverdage), man er syg nemlig ”karensdage”. Man får derfor ikke erstattet de første 5 dage i sit ferieregnskab. Der er 5 karensdage på et helt ferieår, så bliver man syg under en ferie senere i ferieåret, så er der ikke karensdage, hvis man allerede har brugt de 5 dage. Karensperioden starter først den dag, man melder sig syg, derfor er det vigtigt, at man giver apoteket besked på 1. sygedag og ikke først efter 5 dage.