Sparekatalog går imod lægemiddelsikkerheden

Pr. 1. januar vil det ikke længere være forbudt for privatpersoner at indføre lægemidler til eget forbrug fra tredjelande. Det ser i hvert fald ud til at være regeringens plan. Formand for Farmakonomforeningen Ann-Mari Grønbæk er oprigtigt bekymret for forslaget.

Piller

Regeringen vil samlet set skære 1.000 årsværk i statsadministrationen i 2025. På sundhedsområdet betyder det som allerede kendt at der lægges op til nedlæggelse af databasen til indberetning af utilsigtede hændelser. Det forslag er allerede i høring. Og nu har Berlingske beskrevet, hvordan forbuddet mod at private kan indføre lægemidler til eget forbrug ophæves, hvorfor der ikke længere skal føres kontrol.

- Hvis det sker, kan det få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden, fortæller Ann-Mari Grønbæk.

Muligheden for at indføre medicin til eget forbrug gælder, både når man rejser hertil, og når man bestiller over nettet, og fra lande både inden for og uden for EU.

- Det ser ud til, at Regeringen vil gøre det muligt at købe medicin til eget brug fra 3. lande som Kina, Thailand eller Mexico uden de strenge tilsyn og kontrolforanstaltninger, som vi er vant til i EU. Det betyder, at vi risikerer, at borgerne bruger medicin af lavere kvalitet eller decideret falske lægemidler– og det kan jo have fatale konsekvenser for dem, lyder det fra Ann-Mari Grønbæk.


Fortsat nej til doping og til import ved videresalg
Reglerne om indførsel af euforiserende lægemidler og dopingmidler til eget brug fortsætter. Det vil stadig være ulovligt at indføre lægemidler fra tredjelande med videresalg for øje, medmindre man har tilladelse til det. Der vil derfor fortsat også være kontrol med ulovlig indførsel af større partier af lægemidler. Myndighederne understreger, at de vil blive ved med at kommunikere om, hvordan man sikrer sig, at det er sikre og lovlige lægemidler, man køber i udlandet eller over nettet.

Ann-Mari Grønbæk er dog stærkt urolig over forslaget:
-  Vi må sikre, at kvalitet og patientsikkerhed forbliver i centrum. Jeg håber virkelig, at regeringen vil lægge spareiveren på hylden her, og i stedet tænke på borgernes sikkerhed.



Du kan læse Berlingskes dækning her


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning