Ny apotekerlov enstemmigt vedtaget

Der var stort set fuld plade i grønne afstemningsknapper i folketingssalen, da politikerne tirsdag den 4. juni stemte den nye apotekerlov igennem. Alle politikere, der var til stede stemte nemlig for.

Ny Apotekerlov Vedtaget

Loven, der træder i kraft allerede den 1. juli i år, sætter øget fokus på apotekernes sundhedsfaglige kerneopgave. Blandt andet kommer langt flere borgere til at kunne få medicinsamtaler - og farmakonomerne kommer til at stå for medicinsamtaler med nydiagnosticerede kronikere.

Det er Farmakonomforeningens formand, Ann-Mari Grønbæk, glad for:

- Medicinsamtalerne er et stort og vigtigt skridt i retning af fokus på sundhedsydelser på apoteket, og er noget Farmakonomforeningens medlemmer har ønsket sig i rigtig lang tid.

Hun fortsætter:

- Det betyder, at langt flere borgere kan få medicinsamtaler – tilgængeligheden øges simpelthen. Potentialet for at udbrede ydelsen yderligere er stort. Det er også en vigtig ydelse, da vi ved, at mange ikke bruger deres medicin optimalt, fortæller hun.
Det vil med andre ord være en stor fordel for medicinbrugere i hele landet, for mere rationel brug af medicin kan betyde færre indlæggelser, bedre livskvalitet.

Godt med øget fokus på kerneopgaven
Ann-Mari Grønbæk ser også den nye lov som et klart signal fra politikerne om, hvilken vej apotekerne skal udvikle sig:
- Jeg blev rigtig glad, da jeg så ordførertalerne i Folketinget, hvor de klart signalerede, at apotekerne skal have endnu mere fokus på det, de er sat i verden for. Altså rådgivning, sundhedsydelser, vaccinationer mv. Vi skal med andre ord væk fra fokusset på mersalg og frihandelsvarer. Det vil være godt for sektoren, konstaterer hun. Sammen med medicinsamtalerne vil et fokus på apotekernes kerneydelser nemlig gøre det endnu mere spændende at arbejde på privat apotek:
- Så jeg er sikker på, at det vil give ekstra fagligt indhold i hverdagen, lyder det fra formanden.

Apotekerne skal fokusere
Der er dog ingen tvivl om, at det fokuserede formål samtidig kommer til at kræve noget af sektoren, som i årene siden seneste ændring af Apotekerloven har ligget i skarp intern konkurrence.
- Jeg er da bekymret for, at apotekerne glemmer at skrue ned for salget af frihandelsvarer, samtidig med at de skruer op for medicinsamtalerne og åbner for at der kan komme flere sundhedsydelser til borgerne. Det ville kræve mange ekstra medarbejderressourcer – og vel at mærke nogle ressourcer, der ikke er til stede, som tingene ser ud lige nu.

Det ændrer dog ikke ved, at både lovgivningen og medicinsamtalerne er en glædelig udvikling og er med til at slå fast, at apotekerne er en del af sundhedsvæsenet, afslutter Ann-Mari Grønbæk.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning