40 års jubilar - stort tillykke til foreningens industriansatte

Tænk engang. For præcis 40 år siden blev der sat ekstra fokus på foreningens industriansatte. Dengang hed statsministeren Anker Jørgensen og Berlin-muren var stadig en realitet, så meget var anderledes. Men netop 19. februar for 40 år siden skete der også noget helt andet og vigtigt.

Image00001
Inge Nørskov var blandt stifterne af Industrisektionen og sektionens første formand.

Her blev Industrisektionen stiftet i Danske Apoteksteknikeres Forening, som var en forløber for Farmakonomforeningen. Det skete ved et hovedmøde på Apoteksassistentskolen i Hillerød.

Det er en rigtig spændende historie, og derfor har foreningen talt med sektionens første formand, farmakonom Inge Nørskov, for at høre mere om tankerne bag sektionen.

Inge Nørskov er ikke i tvivl om, at fællesskab, netværk og synlighed har været og er vigtigt for foreningens industriansatte.

- Vi fik bidraget til et stærkt fagligt fællesskab. Vi fik både fortalt medlemmerne, at der var et arbejdsmarked i industrien – men omvendt lavede vi også et meget proaktivt arbejde for at fortælle virksomhederne, hvem vi var – og hvad vi kunne som faggruppe, fortæller Inge Nørskov.

Inge fortæller, at det var essentielt, at apoteksassistenterne/defektricerne i industrien havde et fagligt fællesskab – både med hinanden og med resten af deres fagfæller i foreningen. For fagligheden og den fælles uddannelse bandt dem alle sammen – uanset sektor og landsdel.

Image00004
Inge Nørskov med en folder med et klart budskab: Industrien har brug for apoteksassistenter.

Inge og hendes fagpolitiske fællers sag var at sikre fokus på de industriansatte. Det skete på et tidspunkt, hvor arbejdspladserne i industrien ikke udviste interesse for fagpolitik. Der var også tæt samarbejde med sygehussektionen i foreningen og kontakt til Industrifarmaceutforeningen.

Foreningen siger tak og tillykke
Formand i farmakonomforeningen Ann-Mari Grønbæk har arbejdet det meste af sit arbejdsliv på privat apotek, og næstformand Tina van der Klein arbejder på sygehusapotek – og de er begge helt vilde med det store engagement, der har været med til at synliggøre blandt andet industrien som arbejdsområde. De mener begge, at det er vigtigt, at alle områder/sektorer synliggøres for at sikre, at man som farmakonom har forskellige karrieremuligheder og kan skifte spor undervejs.

- Stort tillykke med de 40 år. Vi er simpelthen så glade for, at der igennem tiden har været stærke kvinder og mænd, som har taget på sig at styrke farmakonomernes faglige fællesskab både med faglige netværk inden for arbejdsområder og med fællesskab og inspiration. Vi er helt sikre på, at foreningen også i fremtiden skal bruge kræfter og tid på netop faglige netværk og på at synliggøre farmakonomers kompetencer inden for forskellige arbejdsområder. Ligesom foreningen har haft stor glæde af at udarbejde lønstatistikker, som medlemmerne kan bruge til deres egne forhandlinger. Så fra os skal der lyde en stor tak for at bane vejen og en stor tak for engagementet. Det er alt sammen noget, vi bygger videre på, siger Ann-Mari Grønbæk og Tina van der Klein.


Stifterne holder stadig sammen
Inge Nørskov fortæller, at industrisektionen netop var frontløbere når det kom til at få udarbejdet lønstatistik ligesom de lavede studiekredse, som skabte mange relationer, der i nogle tilfælde eksisterer fortsat.

Bestyrelsen Ved Stiftelsen Af Industrisektionen
Bestyrelsen ved Industrisektionens stiftelse i februar 1983.

- Mange bånd er knyttet i industrisektionens faglige miljø. Vi fra den første bestyrelse, der blev valgt på Apoteksassistentskolen 19. februar 1983, mødes stadig to gange om året. Den ene gang er i februar, hvor vi fejrer industrisektionens fødselsdag, fortæller Inge Nørskov.

Hun afrunder med følgende lykønskning:

- Stort tillykke til Farmakonomforeningen og alle medlemmer med industrisektionens 40-års jubilæum i år.

Industrisektionen i historisk perspektiv

  • 1981: På foreningens generalforsamling i Vejle foreslår Inge Nørskov, at der oprettes en industrisektion. Daværende formand Hanne Herbst er positiv over for ideen.
  • Stiftet 19. februar 1983 på Apoteksassistentskolen, Hillerød.
  • 1986: Ny struktur blev vedtaget. Forretningsudvalget kom til at bestå af fem personer, herunder én fra sygehussektionen og en fra industrisektionen.
  • Fra 1983 til 1985 øges antallet af industrimedlemmer fra 188 medlemmer til 281.
  • Den 19. februar 2023 har sektionen 40-års jubilæum.

Farmakonomers arbejde i industrien

Industriområdet som arbejdsområde for farmakonomer udgøres traditionelt af lægemiddelindustrien, men der er også andre typer af industrivirksomheder, hvor du som farmakonom kan bruge dine kompetencer - fx inden for biotek, fødevarer, laboratorier og andre typer af produktionsvirksomheder, herunder kemisk produktion.

Som farmakonom er det især kompetencer inden for kvalitetssikring, monitorering, produktion og logistik, der er bud efter på industriområdet. Men man kan også bruge sine kompetencer inden for salg, kundeservice eller IT. Det er områder, hvor vi også ser, at farmakonomer bliver ansat, fordi farmakonomer med afsæt i deres grunduddannelse og erhvervserfaring allerede har flair for områderne.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning