”Det lyder som om, vi beskriver en superhelt – det er hun også for os” - Sådan lød én af formuleringerne i den indstilling, der førte til, at Christina Hartmeyer i dag blev overrasket med prisen som Årets Farmakonom.
Christina Hartmeyer er farmakonom i Helsingør kommune, med fast base på Helsingørs Rehabilitering – og træningscenter. Hvad der startede som en almindelig dag for hende, tog den 6. januar en drejning af de uventede, da en større flok mennesker pludselig dukkede op til et møde hun ved deltog i.
Blandt de mange fremmødte var både Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, kommunens sundhedschef, centerlederen og afdelingschefen og selvfølgelig Farmakonomforeningens formand Ann-Mari Grønbæk, der kom med en buket blomster, en stor lyseblå check på 5.000 kr. og beskeden om, at hun var blevet valgt til Årets Farmakonom.
Jeg får ros hver dag
Dagens hovedperson blev aldeles overvældet over at modtage prisen:
- Normalt plejer jeg ikke at være mundlam, men…
Da hun havde samlet sig lidt sagde hun:
- Jeg kan slet ikke tåle at få så meget ros. På den anden side er jeg faktisk vant til at få ros, for det får jeg herude hver eneste dag.
Rettede op på påbud – og har skabt sin egen stilling
Der er gode grunde til al rosen. Historien om Christinas ansættelse er nemlig endt som en solstrålehistorie. Som det kun andet rehabiliteringscenter i Danmark ansatte Helsingørs Rehabilitering – og træningscenter i 2019 en farmakonom. Valget faldt dengang på Christina Hartmeyer, der kom fra en stilling i region Hovedstaden.
Det var bydende nødvendigt at ansætte hende, for der skulle styr på lægemiddelhåndteringen efter et påbud fra styrelsen for patientsikkerhed. Det kom der i dén grad!
Som kollegerne skriver i deres indstilling, så har hun selv skullet forme stillingen og finde vejene – og samtidig formår hun hele tiden at indgyde kollegerne sikkerhed i deres håndtering af medicin.
- Christina er den person, vi alle går til når vi har spørgsmål i omkring medicin – ”Må denne tablet knuses? Hvordan sætter jeg plaster på Nexus hver 3. dag? Kan du hjælpe med en dispensering?” -Hun er altid klar med et smil og svarer beredvilligt på alle vores spørgsmål og går langt for at hjælpe os i mål.
Samarbejde på tværs af sektorer
Hendes kolleger stødte ind i en uventet hindring, da de ville indstille Christina. For prisen er en farmakonompris, og man skal være medlem af Farmakonomforeningen for at indstille. Derfor rakte Christinas kolleger ud til farmakonomerne på Apoteket Prøvestenen, der har masser af kontakt med Christina i det daglige.
Her var man straks med på idéen. For også her var man begejstrede for samarbejdet:
- Vi er i daglig kontakt med Christina, og hun er altid sød og ”smilende”. Hun er en kæmpe hjælp i vores hverdag, i samspillet om vores fælles kunder/patienter.
Netop det fine i samarbejdet mellem sektorerne understregede Ann-Mari Grønbæk i sin tale til Årets Farmakonom:
- Du ser en ære i det gode samarbejde og at klæde dine kollegaer godt på. I indstillingen bliver du beskrevet som ”et anker” for nye kollegaer. Og det er du ikke kun her. Det er du også i samarbejdet mellem de private apoteker og din arbejdsplads. Et samarbejde som du har formået at styrke. Du sikrer en god – og tæt – dialog mellem apotek og centret.
Du ser en ære i det gode samarbejde og at klæde dine kollegaer godt på. I indstillingen bliver du beskrevet som ”et anker” for nye kollegaer. Og det er du ikke kun her. Det er du også i samarbejdet mellem de private apoteker og din arbejdsplads. Et samarbejde som du har formået at styrke. Du sikrer en god – og tæt – dialog mellem apotek og centret
Ann-Mari Grønbæk Formand for Farmakonomforeningen
Vigtigt for kommunen
Det er en alvorlig sag, når der kommer et påbud i forhold til medicinhåndtering. Christinas arbejde med at styrke lægemiddelhåndteringen er i dén grad også blevet bemærket, og det var derfor at så mange fra kommunens ledelse var mødt op for at anerkende den vigtige indsats. Fra borgmester Benedikte Kiær lød det:
- Stort tillykke - jeg er mega stolt. Jeg synes, at der er så sejt, at vi har "Årets Farmakonom" her i kommunen!
Kommunens sundhedschef, Trine Alstrup, kom med en ros der både var personlig og til Christina som repræsentant for hele faget:
- Du er et forbillede her i Helsingør. Du har vist at farmakonomer virkelig har sin plads og i den her tid hvor vi har rekrutteringsudfordringer, er det rigtig fantastisk at se, hvordan du har gjort det her.
Efter talerne stod prismodtageren rørt tilbage:
- Selvom jeg er den eneste farmakonom, så føler jeg mig aldrig alene. For jeg har simpelthen verdens bedste kolleger - ja faktisk verdens bedste job!
fortæller Christina mens hun smiler over til et par kollegaer, der står klar med en gave til hende.
Du kan læse mere om Christina Hartmeyer og prisoverrækkelsen i Farmakonomen 1, der udkommer onsdag den 2. januar.
Du er et forbillede her i Helsingør. Du har vist at farmakonomer virkelig har sin plads og i den her tid hvor vi har rekrutteringsudfordringer, er det rigtig fantastisk at se, hvordan du har gjort det her
Trine Alstrup Sundhedschef i Helsingør kommune