Efter flere års coronapause er den farmaceutiske verdenskongres FIP i gang igen.
Søndag den 18. september var der åbningsceremoni på den firsindstyvende FIP kongres. Efter to års coronanedlukning er temaet passende nok ”Pharmacy united in the recovery of health care”. For på bagkant af en pandemi, hvordan sikrer man så, at man i fremtiden er bedre rustet til sundhedskriser? Og hvordan kan den farmaceutiske verden bedst muligt sikre at de samlede erfaringer fra rundt om i verden kommer i spil? Det bliver diskuteret og sat på spidsen i en lang række spændende oplæg og faglige sessioner i løbet af kongressen, der finder sted i Sevilla.
- Vi har hørt oplæg fra forskellige udenlandske professorer, og det har handlet rigtig meget om COVID. Men her i eftermiddag har vi faktisk også hørt et dansk islæt, fortæller Farmakonomforeningens formand, Ann-Mari Grønbæk.
Blandt oplægsholderne på sessionerne den første dag, var nemlig Farmakonomskolens rektor og administrerende direktør på Pharmakon, Lotte Fonnesbæk. Foran en stor forsamling talte hun om hvordan uddannelsen af farmakonomer blev tilpasset og udviklet under pandemien - og hvordan netop de erfaringer er vigtige i forhold til at ruste arbejdskraften til fremtidens udfordringer.
Danske erfaringer fremvises på plakater
Farmakonomforeningen stiller i år med en delegation på 10 farmakonomer. Farmakonomforeningen har nemlig i flere år stillet pladser til rådighed for medlemmer, som ønsker at præsentere et fagligt projekt på FIP. Som en del af kongressen er der nemlig en posterudstilling med faglige projekter. Det er i fagets interesse at være til stede dér, hvor fagets opgaver og fremtid bliver diskuteret. Det er også en god mulighed for at vise, hvad danske farmakonomer kan bidrage med, når det gælder den optimale farmaceutiske omsorg. Og farmakonomerne lever i den grad op til opgaven. Det er således en glad Ann-Mari Grønbæk, der som formand kvitterer for de farmakonomer der på kongressens første dag med stort engagement tog imod tilhørerne og forklarede om deres projekter:
- Det har været en rigtig, rigtig god dag, og vi glæder os allerede til i morgen!
Se videoen med Ann-Mari Grønbæk
Mandag den 19. præsenterede de første danskere deres projekter på posterudstillingen, og tirsdag og onsdag følger de næste. De forskellige postere beskriver danske erfaringer og iagttagelser, som kan give inspiration til farmakonomer og farmaceuter i andre lande.