Farmakonom blandt hovedpersonerne i ny krimi

Sissel-Jo Gazan er prisvindende spændingsforfatter og aktuel med en ny roman, Uglens øje. Omdrejningspunktet er et drama i medicinalindustrien. Og en af hovedpersonerne er farmakonom. I den forbindelse har Fagbladet Farmakonomen stillet forfatteren nogle spørgsmål.

Uglens Øje Udsnit

Der er med andre ord lagt op til sommerferielæsning med særlig kant for landets lægemiddelkyndige – og undervejs i processen har forfatteren da også trukket på virkelighedens farmakonomer.

I forbindelse med udgivelsen har Farmakonomen stillet spørgsmål til forfatteren.

Hvordan fik du idéen til at lade romanen have lægemidler som omdrejningspunkt, og hvordan blev Sille Bjergager lige farmakonom?

- Ideen til at skrive om medicin kom sig af, at min søn i 2018 blev diagnosticeret med MOG antibody disease, en sjælden autoimmun sygdom. Pludselig var vores tilværelse fuld af medicin. Det reddede hans liv, hvilket jeg er og var dybt, dybt taknemmelig for, men samtidig stred og strider det mig imod, at sådan en lille fyr skal være på så meget daglig medicin, med alle de andre skavanker, der følger med (overvægt, hudproblemer, ledsmerter etc.) Og er der noget, der er et mums felt for en forfatter, er det et dilemma, der kan belyses fra mange sider, så det har jeg gjort. I Uglens øje finder man både skæbner, der redder livet på medicin og skæbner, hvor det er bedst at være foruden. Jeg prøver at belyse vores temmelig (over)medicinerede verden. At Sille endte med at være farmakonom var ikke helt let, og det skyldtes, at det passede utrolig dårligt ind i romanen, at hun skulle på skoleophold i Hillerød,som man jo skal for at blive farmakonom. Jeg prøvede alle mulige andre løsninger, men det gik bare ikke, så til sidst fik jeg skrevet skoleopholdene ind, så det passede. Sille begyndte at sortere sin mors og sin brors piller, da hun var 8 år, og siden da har hun vidst, at hun skulle arbejde med medicin. 

Du har haft researchsamtaler på sygehusapoteket i Aarhus. Hvad var det vigtigste du tog med derfra, enten i forhold til det procesmæssige med skriveriet eller i forhold til romanens indhold?

- Det var megafedt at være på besøg på Sygehusapoteket i Aarhus - ikke mindst fordi min morfar, apoteker Jens Jacob Hejgaard var apoteker dér fra 1963-1973 - men især fordi det var så spændende og inspirerende at se, hvordan arbejdsgangen er sådan et sted, se alle æskerne med medicin og få billeder på nethinden. Jeg blev taget imod med åbne arme, og det var så fint et besøg. Der endte kun med at være enkelte scener med fra apoteket, fordi romanen tog en anden drejning, men det var alligevel godt for mig at være fortrolig med, hvordan der så ud. 

Har der været noget særligt ved farmakonomfaget, du er faldet over, eller en særlig detalje i forhold til arbejdet med lægemidler, som du synes, det var sjovt eller vigtigt at få med i romanen?

- Jeg ved ikke helt, om det er relevant, men det slog mig, mens jeg skrev, at ordet patient på engelsk er det samme som tålmodig, og at medicin engang imellem godt kan være lidt et tegn på, at folk ikke er ret tålmodige. Nøj, hvor er der medicinsk behandling for al muligt fra stoppede næser og hold i ryggen fordi man laver for lidt sport og sidder for meget ved sin computer. Jeg er så taknemmelig for den moderne medicin, men jeg er også meget nervøs for overmedicinering og folks holdning til, at de gerne vil fikses i en ruf.

 

Læs et uddrag af romanen her

Handlingen i Uglens øje

Engang var Søren Marhauge en af politiets allerskarpeste hjerner. Nu er han en midaldrende efterforsker med en helt umulig sag om et barn, der er sporløst forsvundet. 

Farmakonom Sille Bjergager er varm fortaler for den nye mirakelmedicin Trimixal, for den har hjulpet hendes bror Bjørn ud af alvorlig depression, og han har endelig fået sit drømmejob som sommerfugleekspert på Københavns Universitet. 

Medicinaldirektør Tonny Enggaard er manden bag det mirakuløse præparat. Han har altid nægtet at give op, før han når sit mål. Uanset prisen. 

Da en gigantisk medicinal-skandale pludselig truer i horisonten, krydses Sørens, Silles og Tonnys veje. Men hvorfor blev industriens skruppelløse bedrag ikke opdaget i tide af de almægtige hackere i MediLeaks, der overvåger medicinalindustrien indefra? 

Uglens øje er en spændingsroman om vores evige kamp for at finde sandheden og for at få lov at beholde dem, vi elsker.
Uglens øje udkom på Politikens Forlag den 15. juni 2022 

OM FORFATTEREN

Sissel-Jo Gazan har skrevet otte romaner og fik sit internationale gennembrud med videnskabskrimien Dinosaurens fjer, der er udgivet i 17 lande. Uglens øje er en selvstændig fortsættelse af Dinosaurens fjer og Svalens graf. Sissel-Jo Gazan har blandt andet modtaget Læsernes bogpris, DR’s romanpris og Den Gyldne Kødøkse (Danskernes yndlingskrimi 2000-2010). Sissel-Jo Gazan er født i Aarhus i 1973 og uddannet cand.scient. i biologi. Hun bor i dag i Berlin med sin familie.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning