Farmakonom Ida Esmarch Christoffersen er på barsel med nyfødte Mille. For at familielivet skal kunne hænge sammen efter barslen, har hun planlagt en ’alternativ’ tilbagevendelsesplan i tæt samarbejde med sin arbejdsplads.
I armene på farmakonom Ida Esmarch Christoffersen ligger datteren Mille på kun to måneder og sover trygt og godt, mens hun ’grynter’ i søvne. For tiden nyder Ida Esmarch Christoffersen i fulde drag sin anden barselsorlov. I forvejen har hun datteren Frida på otte år. Men det har også været svært at slippe livet med de gode kolleger på Løve Apotek Nykøbing F.
Ida Esmarch Christoffersen har da også gjort sig nogle tanker om, hvad det kan betyde for hende at være på orlov i et års tid.
- Jeg kan godt være lidt spændt på, hvad der sker med min faglighed, når jeg er væk på barsel. Vi arbejder i en verden, hvor der sker en hurtig udvikling. Kan jeg følge med, når jeg kommer tilbage? Dét fylder for mig. Men jeg er heldigvis også kommet dertil, hvor det også er dejligt at være hjemme med hende her, siger Ida og smiler til den sovende datter.
De to roller
Selv om Ida båder nyder moderrollen og arbejdet, så kan hun godt føle, at hun er i en speciel situation lige nu i sit liv.
- Man kan godt føle sig lidt mellem to roller, når man er på barsel, selv om jeg selvfølgelig først og fremmest er mor. For jeg er en del af et fællesskab på apoteket – som jeg så alligevel ikke helt er en del af, så længe jeg er på barsel, konstaterer hun.
Nu har hun lagt arbejdet bag sig og koncentrerer sig om mor-rollen og at nyde familielivet med to børn i hjemmet. Ida og familien har også allerede været i gang med planlægningen af deres liv, når hendes orlov engang er færdig. Idas mand er i den specielle situation, at han arbejder rigtigt meget hver anden uge – og så har han helt fri hver anden uge.
50/50-model
Ida har i tæt samarbejde med sin arbejdsplads lavet en aftale, hvor Ida vender tilbage til apoteket 1. februar 2023. Herefter er det planen, at hun arbejder hver anden uge (i de uger, hvor husbond har fri) frem mod sommeren 2023. Samt at hun fortsat efter sommerferien kan holde nogle ugentlige fridage. Sådan deler parret barslen – uden reelt at dele den, da det kun er Ida E. Christoffersen, der holder orlov.
Det koster dog også økonomisk at skabe luft i en stram hverdag, da Ida kommer til at være delvist på barselsdagpenge. Men det er lønnedgangen værd for familielivets skyld, fastslår hun.
- Det er jo velkendt, at arbejdstiderne på privat apotek ikke altid er de fedeste. Heldigvis er jeg på en meget fleksibel arbejdsplads, der tager hensyn til vores individuelle familiesituationer. Det skal kunne hænge sammen for os. Og når jeg skal arbejde hver anden lørdag, og min mand også har weekendarbejde hver anden weekend, så er det et puslespil at få det til at gå op – og se hinanden. Dét er en stor udfordring for os, og derfor er jeg meget glad for ordningen med mit arbejde, som har udvist meget stor forståelse og imødekommenhed, fortæller Ida Esmarch Christoffersen.
Det gør noget positivt for ens arbejdsglæde, hvis man ikke drukner i logistik i hverdagen
Ida Esmarch Christoffersen Farmakonom
Forbered dig før baby kommer
Ida nyder nu i fulde drag tiden derhjemme, hvor hun blandt andet er i mødregruppe, går til salmesang og engang imellem lægger gåturen med barnevognen forbi apoteket for at hilse på kollegerne. Derudover har hun en stor familie og stor venindekreds. Men hendes anden barsel adskiller sig i sagens natur fra den første ved, at hun jo har en ældre datter, der skal afleveres, hentes og hygges om hver dag. Derfor er der trods alt begrænset tid til at mødes med andre til barselskaffe.
Har du nogle gode råd til farmakonomer, som måske skal på barsel for første gang?
- Det er vigtigt, at de bruger tid på sig selv, før babyen kommer. Man ved ikke, hvad det enkelte barn kommer til at kræve i forhold til, hvor hårdt man får det. Så få taget en tur eller rejse til et sted, som du gerne vil besøge. Få lavet noget mad til fryseren, så I nemt kan få mad og have det roligt i begyndelsen af barnets liv. Og få købt det nødvendige babyudstyr på forhånd, lyder det med godt råd fra Ida Esmarch Christoffersen.
Få afholdt en barselssamtale
Når det kommer til arbejdet, så anbefaler Ida også, at man som gravid får holdt en barselssamtale på arbejdspladsen, så man finder ud af, hvornår man kan gå fra på orlov. Hun ringede selv til Farmakonomforeningen forud for sin barselsplanlægning for at være godt klædt på, samt have styr på hvor mange ugers barsel hun har ret til.
- Jeg er meget heldig, at jeg har en god og fleksibel arbejdsplads. Vi har fundet ud af min plan sammen, og de har planlagt det meste for mig ud fra mine ønsker, siger Ida Esmarch Christoffersen.
God fornemmelse i maven
Har du tænkt over, hvordan det bliver næste år, når du skal tilbage på arbejde?
- Ja, det har jeg tænkt meget over. Jeg kan godt lide at være med på fagligheden, men jeg er sikker på, at jeg indhenter det hurtigt, når jeg vender tilbage og arbejder med det. Jeg kan se, at mine kolleger har været seje til at komme tilbage fra barsel – det håber jeg også, at jeg bliver, siger en forhåbningsfuld Ida Esmarch Christoffersen.
Hun er meget spændt på den kommende ordning med arbejde hver anden uge – og fri hver anden uge. Hun har en god fornemmelse i maven med ordningen, for selv om hun er glad for sit arbejde, så kan hun også godt føle, at hamsterhjulet kører derudad.
- Det gør noget positivt for ens arbejdsglæde, hvis man ikke drukner i logistik i hverdagen, konstaterer hun.
Kan lide begge verdener
Ida Esmarch Christoffersen håber derfor meget, at det kan give hende en anden form for arbejdsglæde, når hun skal fokusere på arbejde hver anden uge – og så kan have fri og fokusere på børnene hver anden uge. Hun kan godt lide kontrasterne fra begge verdener – arbejdet og familielivet.
Selv om hun nyder friheden på barsel, så sætter hun også pris på hverdagen, og hun glæder sig til at komme tilbage på arbejdet.
Men den tid, den glæde. Lige nu skal hun primært fokusere på én ting – og det er at give Mille, som begynder at vågne med små klynk i hendes arme, en tryg og omsorgsfuld start på livet.