Private apoteker landet over er ved at melde sig ind i kampen for at få vaccineret flest mulige danskere mod covid-19. Farmakonomerne er helt centrale i den indsats. Mange er allerede i gang eller skal i gang med at vaccinere tusindvis af danskere hver uge. En stor, men vigtig opgave.
Mange farmakonomer på privat apotek er uddannet vaccinatører, og det glæder derfor foreningens formand, Ann-Mari Grønbæk, at apotekerne nu er blevet inddraget for at få alle kompetente kræfter ombord i vaccinationsindsatsen.
- Med de stigende smittetal er det et kapløb med tiden for at få vaccineret flest muligt danskere hurtigst muligt. Farmakonomerne på privat apotek er guld værd i denne sammenhæng, og jeg undrer mig faktisk over, at regionerne ikke noget før har tænkt på de mange erfarne vaccinatører, der allerede findes på privat apotek, siger Ann-Mari Grønbæk.
Ann-Mari kan dog godt være bekymret for den store opgave, som lander hos farmakonomerne med meget kort varsel.
- Nu er opgaven kommet, og jeg er stolt på fagets vegne samtidig med, at jeg også er en smule bekymret for det ekstra pres, det kan give ude på apotekerne, fortæller Ann-Mari Grønbæk
Hovedstaden først med nyt tilbud
Tirsdag 14. december var den store debutdag for 58 apoteker i hovedstadsområdet, der som de første åbnede for vaccination mod covid – uden tidsbestilling.
Køerne var lange mange steder gennem hele dagen, og reaktionerne på fra kunderne og i medierne var gennemgående positive. Det bekræftes af farmakonom Celina Jensen på Vanløse Løve Apotek nær København.
- Stemningen var god, og folk var meget positive, selv om de skulle stå i lang kø, fortæller Celina Jensen.
Interessen var stor lige fra åbningen på Vanløse Løve Apotek.
200 stik første dag
Apoteket ligger i det lokale indkøbscenter Kronen, og her havde man fået lavet en aftale om, at alle vaccinationskunderne stod i en lang kø ned gennem centret. Kort efter åbningen stod der cirka 40-50 personer i køen, der slangede sig ned gennem en stor del af centrets stueetage.
Apoteker Aslan Asghari fortæller, at der blev givet knap 200 stik på åbningsdagen.
- Folk var glade og fortalte, at de kom til os, fordi de havde opgivet at stå i telefonkø – eller fysisk kø – til at få vaccine andre steder. Og så har de fleste et apotek tæt på, som de kan komme til – og uden at bestille tid, fortæller Aslan Asghari.
Den politiske opbakning til apotekernes indsats er også tydelig. Således varede det ikke mange minutter fra, at Farmakonomforeningen havde skrevet på det sociale medie Twitter om åbningskøen i Vanløse, før regionsrådsformanden i Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), svarede med:
- Godt arbejde. Hvert stik tæller - så tak!
Bruger den fornødne tid
Vanløse Løve Apotek har influenzavaccineret gennem de seneste 6-7 år, og apotekeren mener derfor, at det er en helt naturlig samfundsopgave for apoteket at bistå med at vaccinere. Også når det gælder den store opgave med at få covidvaccineret flest mulige borgere hurtigst muligt.
Farmakonom Celina Jensen kunne godt mærke, at der var travlt på førstedagen, hvor de fast var to til at give kunderne stik. Hun følte dog ikke, at presset blev for stort.
- Vi bruger den tid, som vi nu engang skal bruge. Vi har sørget for at indlægge intervaller, så vi har tid til det hele, siger Celina Jensen.
Det betyder også, at der er indlagt frokostpause, som bliver afholdt, ligesom arbejdsdagen slutter til tiden.
Bevidst om det store ansvar
Celina Jensen blev færdiguddannet på apoteket for et år siden og har også givet influenzavaccination. Så for hende føles opgaven ikke meget anderledes – om end hun dog er bevidst om, at der er et helt andet fokus på covidvaccinen, og at hun og de andre medarbejdere dermed bidrager til at løfte folkesundheden. Og dét føles anderledes.
Hun skal dog ikke kun vaccinere de kommende uger, da opgaven dækkes på skift af forskellige medarbejdere – og der er også mange andre faste opgaver at løse på apoteket.
Apoteket har hele tiden mindst to afsat til at vaccinere (farmakonomer og farmaceuter). Derudover er selve blandingen af vaccinen på apoteket en opgave, der kræver et helt særligt fokus og ikke mindst præcision i arbejdet. Og den præcision er netop noget, som farmakonomerne og farmaceuterne er eksperter i at håndtere, fastslår apoteker Aslan Asghari.
Børnehjørnet er inddraget
Vanløse Løve Apoteks børnehjørne er blevet inddraget til de vaccinerede, som skal blive siddende i 15 minutter efter vaccination for at sikre, at de har det godt. Det faste nummersystem i butikken er kun for de kunder, som har andre ærinder. Vaccinefolket må troligt stille op ude i centret i den fysiske kø og vente på, at det bliver deres tur.
Apoteket forventer en stor interesse frem mod jul, da mange formentlig gerne vil vaccineres før højtiden. Ligeledes er eleverne i folkeskolen hjemsendt fra onsdag 15. december, så apoteket forventer også, at flere børn vil være at finde i køen de kommende dage.
Fra åbningen på anden dag, onsdag 15. december, havde Vanløse Løve Apotek 75-76 doser Pfizer tilbage. Men der er bestilt nye forsyninger, som skulle ankomme senere på samme dag.
Resten af landet er på vej
Region Syddanmark har meddelt, at 58 apoteker i regionen vil begynde at give covid-vaccine i løbet af en uges tid. De første starter allerede torsdag 16. december. Det gælder blandt andre Fredericia Løve Apotek, hvor farmakonom Betina Larsen arbejder. Hun har været vaccinatør i flere år.
- Ordet ”overvældet” er nok det ord, der beskriver situationen allerbedst. Under pandemien har jeg hele tiden følt, at jeg godt kunne hjælpe. Derfor er jeg glad for, at vi nu også kan bidrage til indsatsen. Samtidig med, at jeg også føler, at opgaven er kæmpestor og skaber pres, fordi den lige pludselig er kommet uden meget forvarsel. Vi må løse opgaven, så godt vi kan. Jeg er i hvert fald klar, fastslår Betina Larsen.
Betina Larsen, Fredericia, er klar, men også overvældet over den store opgave.
Så Fredericia Løve Apotek er klar til opgaven, når dørene åbner torsdag 16. december om morgenen.
- Vi har forberedt os med instrukser, videoer og læsestof. Vores chauffør på apoteket bliver ”dørmand”, som sørger for, at folk danner en fin kø udenfor, ligesom han skal sikre, at der ikke er for mange kunder på apoteket ad gangen. Samtidig har vi et nummersystem, som også skal være med til styre, hvem der skal stikkes hvornår, fortæller Betina Larsen.
Foreningen holder øje med arbejdspresset
Det forventes, at modellen med vaccination på apotekerne udbredes i resten af landet. Således har blandt andre Region Nord og Region Sjælland meddelt, at de har dialog med de lokale apoteker og forventer at kunne åbne for vaccination i uge 51. Det glæder Farmakonomforeningens formand. Det samme gør udsigten til at også de færøske farmakonom er fra årsskiftet bliver en del af vaccineindsatsen.
- Det er trygt og overskueligt at blive vaccineret på apoteket. Man skal ikke booke tid, apoteket ligger ofte tæt på bopælen, og så kender man måske ligefrem allerede den farmakonom eller farmaceut, som man skal stikkes af, fremhæver Ann-Mari Grønbæk.
Hun tilføjer, at Farmakonomforeningen overordnet set er stolte på farmakonomernes vegne over deres rolle i vaccineindsatsen, men at man som fagforening selvfølgelig også vil holde øje med, hvordan arbejdspresset og arbejdstiden bliver de kommende uger som følge af den nye, vigtige samfundsopgave.