Præventionsoplysning: En ildsjæl for sikker sex

Nyuddannede Maja Windahl brænder for at rådgive om sikker prævention. Allerede før hun var færdiguddannet som farmakonom, forfulgte hun sin hjertesag – at oplyse de unge om god og sikker prævention.

Farmakonomen Maja Nexoe 0115

I første omgang lavede hun 3.-årsprojekt om emnet og har selv undervist en række afgangsklasser på hjemøen Bornholm.

På Maja Windahls årgang i folkeskolen, hvor de alle var omkring 16 år, var der allerede fem til seks af de jævnaldrende piger, som enten var gravide eller fik barn inden for det første år efter folkeskolen. Den oplevelse skabte en gejst i Maja. Hun satte sig for at finde ud af, hvorvidt man kunne styrke oplysningen om prævention til de unge – i første omgang på Bornholm.

Slet ikke nok
I juni i år afsluttede Maja Windahl farmakonomuddannelsen – og hendes 3.-årsprojekt handlede – selvfølgelig – om præventionsoplysning til de unge.

– Jeg kan godt selv huske seksualundervisningen i folkeskolen, som gik ud på at rulle et kondom på en penis af flamingo, fortæller hun.

– Men med min farmakonomfaglighed føler jeg virkelig, at det slet ikke er nok!

– Undervisningen burde rumme meget mere end det, fortsætter Maja.

– Og apotekerne har en viden, som lærerne i sagens natur ikke har i forhold til at undervise om præventionsmulighederne.

Oplagt at inddrage apoteker
Maja Windahl mener derfor, at det er oplagt, at apotekerne – og farmakonomerne – inddrages i højere grad for at lukke de huller, der måtte være i den nuværende seksualoplysning. Fordi farmakonomerne har et indgående kendskab til de mange former for medikamenter og sygdomme, der kan være relateret til ubeskyttet sex.

– Ud over prævention, så synes jeg, det er relevant også at fortælle om svamp, urinvejsinfektion og kønssygdomme, siger Maja.

– Og så skal man huske, at vi har tavshedspligt på apoteket, og derfor oplever jeg også, at der er unge, som henvender sig til os, før de går til egen læge. Også fordi det er emne, som det kan være utroligt svært at tale med ens forældre eller venner om, understreger hun.

Stor interesse for bedre oplysning
Som en del af sin elevtid og projektopgave på apoteket i Nexø fik Maja Windahl en aftale i stand med en lokal folkeskole om at holde oplæg for en af de ældste klasser om prævention. Det blev så stor en succes, at hun endte med at holde oplæg for alle skolens fem 8.- og 9.-klasser. Desværre måtte det på grund af corona gennemføres online. 

Ud over prævention, så synes jeg, det er relevant også at fortælle om svamp, urinvejsinfektion og kønssygdomme

Maja Windahl Farmakonom

– Jeg havde også lagt et spørgeskema om seksualoplysning ud på Facebook, og det fik jeg meget respons på fra forældre på Bornholm, fortæller Maja.

– Der er tilsyneladende stor forskel på, hvor god undervisning eleverne får i det emne på skolerne, og derfor var der stor interesse for mit arbejde. Maja håber også, at undervisningen kan blive udbredt til 10.-klasser og 1.g. i gymnasiet.

– Der var en del af eleverne i 8.- og 9.-klasse, der ikke var startet på prævention endnu, og jeg vil helst tale med nogen, som allerede står midt i det eller skal lige til at i gang med det, siger Maja.

– Jeg vil gerne, at de kan spørge mig “anonymt” og føle, at de kan komme ned på apoteket og få yderligere vejledning. Fedt med en udefra Det var også tydeligt for Maja, at de unge satte stor pris på hendes rolle og tilgang til at fortælle dem om prævention og sex.

– De unge var meget interesserede i at høre om personlige erfaringer. De syntes, det var fedt, at der kom nogen udefra, hvor der nogle gange godt kan være en barriere mellem elever og lærere. Det var der slet ikke til mig. Og så var jeg måske også tættere på dem i forhold til min egen alder end de fleste lærere, fortæller Maja.

Maja Windahl tilføjer, at hun havde talt med en sygeplejerske på det lokale lægehus, som også var meget begejstret for ideen, og at hun i det hele taget har mærket en stor interesse for, at hun har kastet sig over seksualoplysning og ikke mindst oplysning om præventionsmulighederne for de unge på klippeøen.

Manglende viden om nødprævention
På apoteket oplever Maja og hendes kolleger desværre, at de sælger en del nødprævention og fortrydelsespiller til helt unge mennesker. Maja konstaterer også ofte, at det ikke er pigen selv, der kommer for at købe produkterne eller få vejledning.

Fortrydelsespillen virker kun ved at skubbe ægløsningen – og det er de færreste unge, der alligevel har styr på, hvornår de har ægløsning. Så der er stadig risiko for graviditet, selv om mange unge kender den som “abortpillen”

Maja Windahl Farmakonom

For nylig kom to unge mænd ind for at købe fortrydelsespille til en yngre kvinde. Andre gange har de unge kvinder deres forældre med, og så skal købet bare overstås hurtigt. Maja ville foretrække, at hun selv kunne få de yngre kvinder – eller par – i tale og tale med dem om, hvad de har af andre muligheder for at beskytte sig. Samtidig med, at de unge gerne skal føle sig trygge ved samtalen og vejledningen.

– Fortrydelsespillen virker kun ved at skubbe ægløsningen – og det er de færreste unge, der alligevel har styr på, hvornår de har ægløsning. Så der er stadig risiko for graviditet, selv om mange unge kender den som “abortpillen”, fortæller Maja baseret på sine egne oplevelser i skranken.


Får ikke en uddannelse

De uønskede eller tidlige graviditeter har ofte den konsekvens, at den gravide unge kvinde ikke har store chancer for at gennemføre en videregående uddannelse eller siden få fodfæste på arbejdsmarkedet. Udover det sociale aspekt bliver en tidlig graviditet også tit en større samfundsøkonomisk udgift. Samtidig er der problematikken omkring, hvornår man er moden og klar til at blive mor og tage sig af et lille barn. Maja Windahl håber derfor, at hendes oplysning til skoleklasser kan blive udbredt, men udfordringen ligger i, at skolerne selv skal betale apoteket for Majas tid – og det er langtfra alle folkeskoler, der kan finde plads til det i et stramt budget.
Gerne ud i Uge Sex
Maja Windahls store drøm er, at folkeskolerne i fremtiden vil booke hende til at komme og fortælle – fx i Uge Sex (seks), hvor der er fokus på seksualoplysning til de unge. Lige nu er hun i gang med at skulle starte en dialog med Bornholms Kommune for at høre, om de vil støtte hendes oplysningsarbejde.

– Jeg har opbakning fra mine kolleger og min apoteker. Behovet er der, og jeg har lysten til at dele ud af min viden. Der skal nok komme til at ske et eller andet, konstaterer Maja fortrøstningsfuldt. Hendes håb er, at de kommende generationer af unge, bornholmske kvinder selv kan vælge, hvornår de ønsker at få det store ansvar, som det er, at blive mor. Uden at skulle få brug for abort eller fortrydelsespiller undervejs i den tidlige ungdom.

 

Gratis prævention til unge piger

På Bornholm har der også siden 2017 kørt et initiativ, hvor piger mellem 12-17 år har kunnet få gratis prævention. Ifølge Maja har mange af de unge kvinder valgt p-piller eller mini-piller som prævention fremfor fx spiral eller p-stav. – Blandt andet derfor har projektet også været meget billigere end budgetteret, siger Maja Windahl.

Farmakonomen Maja Nexoe Beskåret

Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning