Overenskomstforhandlinger på privat apotek går snart i gang – men selvfølgelig spænder corona ben

Det nærmer sig, at overenskomstforhandlingerne på privat apotek kan gå i gang. Men selvfølgelig bliver også dette forløb påvirket af corona. Foreningens hovedbestyrelse fortsætter de næste par uger med at diskutere både strategi og de krav, foreningens medlemmer på privat apotek sendte ind før jul. Når den del er færdig bliver kravene udvekslet på et møde med Danmarks Apotekerforening den 2. marts.

Billede Af Forhandlingsbord 31032016

Hvordan forhandler man overenskomst under en pandemi?

Overenskomstforhandlinger er kendetegnet ved meget intensive forhandlingsforløb i lukkede rum, hvor der ikke kommer informationer ud, mens man forhandler. Det er vigtigt for forløbet, at forhandlingerne foregår i et fortroligt rum, hvor der først bliver meldt noget ud, når man er nået til enighed. På den måde er der mulighed for at man kan møde hinandens synspunkter hen ad vejen, og det er afgørende for resultatet. Forhandlinger lykkes kun rigtigt, når begge parter kan være tilfredse med størstedelen af aftalen. Og det plejer da også at være i et lukket rum, forhandlingerne foregår, med indledende møder og mulighed for at tage time-outs og diskutere emner med egen delegation undervejs. Efterhånden som man på møde efter møde får diskuteret de enkelte områder igennem, har man til sidst typisk et langt forhandlingsheat. Det foregår over nogle intense sidste dage – og typisk også sene aftener og nætter, hvor der arbejdes intenst på at nå til enighed. Men hvordan gør man dét, hvis vi fortsat kun forsvarligt kan mødes online?

Komplekse forhandlinger kræver mange kompetencer

Ligesom med alt andet i samfundet er øjnene i de to foreninger derfor stift rettet mod smittetal og myndighedernes udmeldinger om restriktioner og forsamlingsstørrelser. For lige nu er det en praktisk udfordring at få skabt de fysiske rammer om forhandlingerne. Til overenkomstforhandlingerne på privat apotek møder hver forening med en forhandlingsdelegation, og fordi overenskomstforhandlinger er meget komplekse, skal der mange kompetencer med ved bordet. Det er dels det politiske lag, der tegner den overordnede linje. Politikerne kender som medlemsvalgte overenskomsten indefra ved selv at have den som ramme om det daglige arbejde, og er samtidig valgt til at føre foreningen og medlemmernes vilkår i den ønskede retning. Derudover består forhandlingsdelegationen af medarbejdere i Farmakonomforeningens faglige afdeling, hvor man hver dag arbejder med rådgivning af medlemmer ud fra overenskomsten, og hvor en vigtig del af arbejdet går ud på at sikre, at overenskomsten bliver overholdt. Det er også dem, der regner på, hvad de enkelte forslag fra de respektive foreninger vil betyde i kroner og øre. Det er derfor vigtigt, at kunne trække på hinanden hele tiden undervejs.

Foreløbig ligger mødet med udveksling af krav altså fast på den 2. marts, og der er også aftalt forhandlingsmøder for resten af marts, med et forventet resultat i slutningen af marts. Derefter skal der stemmes om resultatet blandt medlemmerne. Men tiden må vise, hvordan forløbet kommer til at se ud. Farmakonomforeningen vil løbende opdatere medlemmerne om situationen.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning