Hvis du går rundt og mangler motivation på jobbet, kan det være fordi, at du er “brændt fast”. Kom ud af situationen med karrierevejledning.
Går du ud ad døren om morgenen med en følelse af, at du mangler en mening med at gå på arbejde? Og er det svært at finde arbejdsglæden frem? Så kan det være, at du er “brændt fast” i dit job.
Når du er fastbrændt i et job, er du gået i stå. Du trives måske ikke og har svært ved at se, hvad formålet er med at gå på arbejde.
For mange kan det være svært at se vejen ud af fastbrændtheden. Nogle tror, at det er svært – eller umuligt – at ændre på jobbets indehold eller andre grundvilkår. Andre har svært ved at se, hvilke karriereveje og -muligheder, der er for, at man kan komme videre.
Tag situationen alvorligt
At være fastbrændt i lang tid er ikke noget, der har en god indvirkning på den enkelte.
– Jo længere tid, der går, jo mere kan det komme til at fylde. Det går måske fra “kun” at påvirke ens arbejdsliv til at fylde rigtig meget mentalt – også når man har fri og ligger i sin seng og ikke kan sove, fastslår Mette Guldberg, afdelingschef i Farmakonomforeningen.
– Hvis man ikke trives og ikke motiveres på jobbet, er det derfor vigtigt, at man tager situationen alvorligt og agerer på det, inden det udvikler sig til fx stress. Eller at man siger op i ren og skær frustration uden at have tænkt det godt igennem.
Få hjælp med karrierevejledning
Hvis du er fastbrændt i et job, er det første skridt mod forandring at finde ud af, hvad der ligger bagved fastbrændtheden. Savner du nye opgaver? Mere specialisering? Eller måske nye udfordringer? Det kan også være, at dine personlige prioriteringer eller interesser har ændret sig, og at du som person måske ikke passer godt sammen med dit nuværende job længere.
Vejen ud af fastbrændtheden er først og fremmest at blive afklaret omkring, hvad det er, der mangler, for at du får motivationen og arbejdsglæden tilbage i dit job.
– Den afklaring kan vi hjælpe dig med gennem vores karriererådgivning. I vores karriereunivers kan du læse mere om, hvilke karriereveje der er for dig som farmakonom, og i en individuel karrieresamtale med en af vores rådgivere hjælper vi dig med at spore dig ind på, hvad dit drømmejob er. Det gør vi ved at tale om dine interesser, hvad du motiveres af, og hvad du har af drømme, forklarer Mette Guldberg.
Når man ved, hvilken forandring, der skal til, kan man agere på det. Og her er flere veje af gå.
– I vores karrierevejledning hjælper vi dig med at finde vejen ud af fastbrændtheden. Og løsningen behøver ikke nødvendigvis at kræve, at du finder et job på en ny arbejdsplads, uddyber Mette Guldberg. – Karriereudvikling kan godt handle om nyt job, men det kan også lige så godt handle om, hvordan du kan udvikle dig i din nuværende stilling, så du ikke føler dig brændt fast mere.
Der er hjælp at hente
Hos Farmakonomforeningens karriererådgivere kan du få input til, hvordan du taler med din leder om fastbrændthed, og hvilken udvikling, der er brug for – for at man bliver glad på jobbet igen.
I samarbejde med a-kasssen FTFa tilbyder Farmakonomforeningen også hjælp til jobsøgning, hvis et nyt job er den eneste – og bedste – løsning på at komme ud af følelsen af fastbrændthed.
På farmakonom.dk under “Karriere” kan du finde information om Farmakonomforeningens karrieretilbud og jobmarkedet som farmakonom.
HVAD ER FASTBRÆNDTHED?
Fastbrændthed er en tilstand, hvor jobbet og personen er vokset fra hinanden.
Sådan beskriver Rie Thomsen, professor i karrierevejeledning, og økonom og karrierevejledningsforsker Torild Carlsson begrebet fastbrændthed.
Kilde: Fagbladet Vejlederen, 2021