Har du coronasymptomer? Så bliv testet før du går på apoteket!

Hvis man har ondt i hovedet og bøvler med tør hoste og ondt i halsen, så er det en god idé at blive testet for corona, også selvom man er vaccineret. Og man skal huske at gøre det, inden man går ind på apoteket for at få råd om, hvordan man slipper af med symptomerne!

Hostende Kvinde

Vi skal huske de gode regler for at passe på hinanden

Efter måneder med lave smittetal og høje vaccinationsrater har de fleste nok slappet lidt mere af. Vi har krammet og gået til koncerter, og i køen i supermarkederne er afstanden hen til de andre blevet lidt mindre igen. Men med smitten i stigning er der brug for, at vi alle husker de gode tommelfingerregler. Det gælder også på landets apoteker, der hele vejen gennem nedlukningerne har været blandt de samfundskritiske institutioner, der har holdt åbent. For det er vigtigt, at vi har mulighed for at få vores medicin. Samtidig benytter borgere der er helbredsmæssigt udsatte sig typisk oftere af apotekerne, og her er der derfor et ekstra behov for at der bliver taget hensyn. Også selvom størstedelen af befolkningen nu er vaccineret.

 

Få bliver testet trods symptomer

Et af de steder hvor man har bemærket, at folk slapper mere af, er på Amagerbro Apotek. Her fortæller farmakonom og souschef Maria Wiberg-Hansen:

- Hostesæsonen satte tidligt ind i år, og efter måske ikke at have tænkt så meget over hostende kunder i løbet af sommeren, så var det pludselig noget, der fyldte blandt personalet.

Under nedlukningen var folk generelt ikke i tvivl om, at de skulle lade sig teste, inden de tog nogle steder hen, men efterhånden som smittetallene svandt ind og testmulighederne blev færre, gled både testregime og de gode vaner i forhold til at forhindre smittespredning, ud af hverdagen.

Hun fortæller:

- Hos os har vi morgenmøde hver dag. Og for et par uger siden begyndte vi at sammenligne oplevelser af, at vi nogle gange nærmest følte, at vi blev hostet i hovedet af folk. Vi har heldigvis stadig plexiglasskærme oppe, men det er som om, folk ikke tænker så meget over deres adfærd mere.

Vi har mange sårbare og særligt udsatte, der kommer på apoteket. Så der er brug for at alle tager hensyn og hver især bidrager til at mindske smitterisikoen.

Maria Wiberg-Hansen Farmakonom og souschef
Maria Wiberg Ved Skranken Beskåret
Maria Wiberg-Hansen

Derfor blev personalet enige om at spørge nærmere ind ved typiske coronasymptomer.

- Vi aftalte, at vi i en periode ville spørge ind til folk, der kom og skulle have hjælp med symptomer som hovedpine, ondt i halsen og tør hoste, om de var blevet testet. Her var oplevelsen at langt de fleste sagde nej. Mange svarede, at de ikke havde overvejet det, og flere blev helt overraskede og spurgte, om vi da synes, at de skulle lade sig teste, for som de siger: ”Jamen, jeg er jo vaccineret!”

Der er et særligt hensyn at tage på apoteket, fortæller Maria Wiberg-Hansen:

- Vi har mange sårbare og særligt udsatte, der kommer på apoteket. Så der er brug for at alle tager hensyn og hver især bidrager til at mindske smitterisikoen.

De gode råd inden du går på apoteket

  1. Har du symptomer – kom ikke ind før du er testet negativ
  2. Få andre til at hente din medicin, hvis du har mistanke om corona
  3. Brug apotekernes to-go-løsninger, hvor man kan ringe ind og aftale at udleveringen foregår uden for apoteket, eller få bragt medicinen ud

Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning