Med grundighed og præcision blander og klargør farmakonomer Pfizer-BioNTechs Covid-19-vaccine rundt om i landet. De er med til at sikre, at der med minimalt spild kan gives så mange stik som muligt.
Når Gerda Jensen, der er plejehjemsbeboer, får sin Covid-19-vaccination, er vi nået et stik nærmere målet i pandemikampen. Bag hvert enkelt lille stik gemmer sig en stor tværfaglig indsats, hvor læger, sygeplejersker, administrativt personale, farmaceuter og farmakonomer m.fl. er med til at sikre, at den livsnødvendige vaccine kommer fra producenten, bliver blandet og klargjort og til sidst ender som en sprøjte i Gerdas arm. Og i den indsats kan farmakonomerne ikke undværes.
Jannie og Anne står klar på plejehjemmene
Når kølebilen med Pfizer-BioNTech-vaccinen kører ind på plejehjemmenes parkeringspladser, står farmakonomerne Anne Lystrup Andersen og Jannie Lei Møller klar. Den ene i hovedstadsområdet. Den anden i det sønderjyske. Der er brug for dem, for Covid-19-vaccinen kan ikke bare kastes ud af fragtbilen som en GLS-pakke. For med Pfizer-BioNTech-vaccinen følger strikse krav. Krav til opbevaring ved -90°C til -60°C, krav om beskyttelse mod lys – og ikke mindst detaljerede instrukser om optøning, opbevaring efter optøning og håndtering i forbindelse med opblanding med saltvand og sikkerhedsprocedure ved kanyleoptræk.
Alle krav og instrukser skal overholdes, og til den opgave er farmakonomernes kompetencer indenfor grundighed og præcision efterspurgte.
Jeg vejledte også personalet i, hvordan man trækker vaccinen op i kanylerne fra hætteglasset, så man kan trække så mange vaccinationsdoser op som muligt.
Jannie Lei Møller Farmakonom, sygehusapoteket i Sønderborg
Instrukser følges til punkt og prikke
Anne Lystrup Andersen, som er ansat på Region Hovedstadens Apotek, og Jannie Lei Møller, der er ansat på sygehusapoteket i Sønderborg, er begge en del af vaccineindsatsen på landets plejehjem. Her har de været med til at sikre, at instrukserne følges til punkt og prikke, når vaccinen skal blandes og trækkes op.
– Der er ikke plads til fejl. Coronavaccinen må kun fragtes to gange, og når den er kørt ud på plejehjemmet, skal den anvendes, ellers skal den kasseres, fortæller de.
– Vi får den optøede vaccine fra Odense Universitetshospital, som modtager den på frost fra Statens Serum Institut. Når vi modtager vaccinerne fra OUH kan den holde fem døgn, fortsætter Jannie Lei Møller.
– Inden vi kører ud på plejehjemmene, er den optøede vaccine blevet pakket i kølekasser på sygehusapoteket. Ude på plejehjemmet står jeg for at sikre, at vi har de nødvendige utensilier med og for at gøre klar og dække op. Når vi tager vaccinen ud fra kølekasserne, skal den stå min. fem minutter og max. to timer, inden vaccinen landes med en saltvandsopløsning.
– Når vaccinen skal blandes, trækker jeg saltvandsopløsningen fra ampuller og sprøjter forsigtigt og langsomt opløsningen ned i vaccinen i hætteglasset. Hætteglasset skal vendes forsigtigt ti gange efter blandingen. Når den er blandet, skal vaccinen bruges indenfor 6 timer, herefter skal den kasseres, fortsætter hun.
Farmakonomerne er megadygtige og har nogle super kompetencer indenfor grundighed og præcision. De var 100 procent inde i instrukserne og var gode til at vejlede os andre i håndteringen af ampullerne, herunder at vi fx ikke måtte ryste vaccinere, ej heller flytte rundt på dem
Birgitte Ries Møller formand for de praktiserende læger i Region Syddanmark
– Jeg vejledte også personalet i, hvordan man trækker vaccinen op i kanylerne fra hætteglasset, så man kan trække så mange vaccinationsdoser op som muligt. Og forklarede, hvordan de skulle håndtere hætteglasset – med rolige bevægelser, ingen rysten eller lignende. I de fleste tilfælde står lægen lige i nærheden og vaccinerer, så den ikke transporteres, men gives i samme rum, som vi opblander i.
Læge: Farmakonomer er uundværlige i vaccineberedskabet
Birgitte Ries Møller er formand for de praktiserende læger i Region Syddanmark og til daglig privatpraktiserende læge i Odense. Hun har også bemærket farmakonomernes faglighed og store betydning, når hun har været med ude og vaccinere borgerne på plejehjemmene. Ifølge EU SPC kan der udvindes fem vaccinedoser af hvert hætteglas, som vaccinen kommer i, men Birgitte oplevede, at der oftest kan udvindes flere doser. Det tror hun blandt andet skyldes farmakonomernes grundighed og minimale spild under klargøring og vaccineoptræk.
– Farmakonomerne er megadygtige og har nogle super kompetencer indenfor grundighed og præcision. De var 100 procent inde i instrukserne og var gode til at vejlede os andre i håndteringen af ampullerne, herunder at vi fx ikke måtte ryste vaccinere, ej heller flytte rundt på dem, fortæller Birgitte Ries Møller.
– Det minimale spild under klargøring og optræk havde den betydning, at vi kunne vaccinere flere end forventet, og det var en fantastisk følelse at kunne fortælle plejehjemslederne igen og igen, at der kunne ringes efter flere beboere og mere personale, som kunne vaccineres.
Når Birgitte har været ude og vaccinere på plejehjemmene, har hun oplevet et fantastisk tværfagligt samarbejde, som var præget af en fælles ånd og et fælles mål – og i det samarbejde var de fagligt dygtige farmakonomer en vigtig brik. Ligesom de andre faggrupper i vaccineindsatsen gjorde de deres ypperste for, at man kunne få vaccineret flest muligt ud fra de gældende instrukser.
Når vi kører ud fra sygehuset til et plejehjem, føles det næsten som om, at man er på en mission. En mission, som jeg kan være med til at løse sammen med resten af teamet, fordi jeg har den uddannelse, jeg har.
Anne Lystrup Andersen Farmakonom, Region Hovedstadens Apotek
Lange men betydningsfulde arbejdsdage
Der er ingen tvivl om, at det er en stor oplevelse at være en del af vaccinationsindsatsen – både for farmakonomerne Anne Lystrup Andersen og Jannie Lei Møller og for Birgitte Ries Møller som privatpraktiserende læge. Men vaccinationsindsatsen på plejehjemmene har også været krævende.
– Typisk møder jeg ind på sygehuset kl. 7.30, hvor vi efterfølgende bliver delt op i hold, som kører ud til de enkelte plejehjem. Når vi er færdige på et plejehjem, kører vi videre til det næste. Jeg er hjemme igen ved 20-tiden, hvor jeg er helt smadret, uddyber Anne.
– Jeg føler dog virkelig, at jeg er med til at gøre en forskel. På min sidste vagt nåede vi at vaccinere 300 plejehjemsbeboere.
En ærefuld opgave
Da farmakonomerne Anne Lystrup Andersen og Jannie Lei Møller fik muligheden for at hjælpe med klargøring af vaccinationerne, var ingen af dem i tvivl om, hvorvidt de skulle træde til. Og de blev begge oplært i klargøring, herunder de detaljerede instrukser.
– Jeg sidder normalt som forretningsspecialist og arbejder med vores logistiksystem. Da der manglede hænder til vaccinationsindsatsen, tøvede jeg ikke med at melde mig, fortæller Jannie.
– Det har været en spændende opgave og en god oplevelse at være med ude at vaccinere.
For Anne har det været en stor og ærefuld opgave at være med til at vaccinere.
– Da vaccineopgaven kom, tøvede jeg ikke et sekund med at melde mig, og jeg må indrømme, at jeg faktisk sad med tårer i øjnene, da jeg fik tilbuddet. Vi skal have bekæmpet pandemien, og vaccineindsatsen er afgørende i den sammenhæng, fastslår Anne.
– Det har været et af de største øjeblikke at være en del af. På plejehjemmene har de været så imødekommende og taknemmelige for vores arbejde.
– Når vi kører ud fra sygehuset til et plejehjem, føles det næsten som om, at man er på en mission. En mission, som jeg kan være med til at løse sammen med resten af teamet, fordi jeg har den uddannelse, jeg har. Vi skal have stoppet denne her pandemi, og det kan jeg hjælpe med at gøre nu som farmakonom, fordi vi er 100 procent dedikerede til farmacien og har et øje for præcision og grundighed, slutter hun.