Sørg for at have nok feriedage

Til september får vi ny ferielov. Her er, hvad du skal være opmærksom på i forhold til ferien nu til sommer og til efteråret.

Den nye ferielov, der træder i kraft den 1. september 2020, forandrer, hvordan feriedage bliver optjent og er blandt andet godt nyt for nyuddannede. Den betyder, at vi fremover optjener og afholder ferie i samme periode. Det kaldes samtidighedsferie. Indtil nu har optjeningsåret og afholdelsesperioden været forskudt.

 

Det skal du være opmærksom på i forhold til sommerferien i 2020

I Ferieloven hedder det, at Sommerferieperioden ligger fra 1. maj til 30. september. Efter ferieloven (både den nye og den gamle) har man ret til at holde 3 ugers sammenhængende (hoved)ferie i den periode. Sommerferien skal afholdes på samme måde som efter de gamle regler. Det vil sige, at hovedferien (sommerferien) planlægges til at ligge i perioden fra den 1. maj til den 30. september (også selvom den nye ferielov træder i kraft allerede 1. september). Den ferie du ikke når at afholde, inden overgangen til den nye ferielov træder i kraft d. 1. september, vil automatisk blive overført til det nye ferieår og kræver ikke særskilt aftale om overførsel. Vær opmærksom på, at det alene gælder i år, da vi er i den ekstraordinære situation, hvor vi overgår fra ét feriesystem til et nyt feriesystem.

 

Det skal du være opmærksom på i forhold til efterårsferien i 2020

Den nye ferielov – og dermed også reglerne om samtidighedsferie - træder i kraft den 1. september 2020. Derfor er det ikke muligt at nå at optjene nok ferie til at holde en uges efterårsferie i oktober 2020 efter den nye ferielov.

Vil du gerne holde efterårsferie, er der to måder, det kan lade sig gøre på.

  • Sørg for at gemme noget ferie fra indeværende forkortede ferieår. Den resterende ferie vil automatisk blive overført til det nye feriesystem, hvorefter det kan planlægges til at ligge i efterårsferien. Er du i tvivl om, hvor meget ferie du har optjent i indeværende ferieår, kan langt de fleste se dette på deres seneste lønseddel.
  • Du kan indgå en aftale med din arbejdsgiver om at få ferie på forskud. Det betyder, at du får lov til at bruge noget af den ferie, som du endnu ikke har optjent, men som du vil komme til at optjene i den efterfølgende periode. På den måde vil du få ferie med løn i din efterårsferie, og ferien bliver blot modregnet i senere optjent ferie.

 

De ændrede ferieregler har også betydning for dine feriepenge. Læs mere her.

Feriekalender

Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning