Nyt job: Husk at forhandle løn og vilkår, før du takker ja

Et tilbud om et nyt job får mange til at løfte armene i begejstring. Det er dog vigtigt, at forholdene er forhandlet helt på plads, før det er tid til kontraktunderskrivelse, lyder det fra Farmakonomforeningens rådgivere.

Tegning Niels Poulsen

I Farmakonomforeningen oplever vi med jævne mellemrum, at medlemmer har takket ja til et nyt job, har sagt deres nuværende job op – og så går det op for dem, at arbejdsgiveren ikke kan imødekomme deres lønkrav. Det fortæller chefkonsulent Ulrik Frederiksen fra Afdelingen for forhandling og rådgivning i Farmakonomforeningen.

– Vi ser medlemmer, som siger ja til stillinger uden at få landet lønnen først. Hvis du ikke har lønnen på plads, så risikerer du at stå med bristede forventninger efterfølgende, siger han.

Lønkrav imødekommes ikke

Ulrik Frederiksen fortæller, at Farmakonomforeningen jævnligt hører fra medlemmer, som til jobsamtalen er blevet spurgt til deres forventninger til lønnen i en ny stilling.

I den forbindelse er det ikke usædvanligt, at jobsøgende medlemmer svarer, at de forventer at få en lille smule mere i løn – eller som minimum beholde deres nuværende lønniveau. Arbejdsgiver giver ved samtalen ikke nogen form for godkendelse af det lønkrav, men medlemmet har fornemmelsen af, at de nu har afgivet deres lønkrav.

Når de så får tilbudt jobbet efterfølgende, siger de glædestrålende ja, siger den nuværende stilling op – og så kommer tidspunktet for kontraktunderskrivelsen. Her går det op for nogle, at arbejdsgiveren ikke har  imødekommet deres lønkrav.

– Du har måske allerede sagt dit nuværende job op, og hvad gør du så nu? Hvis du allerede har sagt dit nuværende job op, så har du ikke noget at forhandle med på dette tidspunkt. Det er de færreste, der tør at sige nej til det nye job. Det rykker med andre ord hele magtbalancen i lønforhandlingen til arbejdsgiverens fordel, fortæller Ulrik Frederiksen.

Det er helt fair at sige til arbejdsgiveren: Jeg vil gerne have stillingen, men lønnen og vilkårene skal være på plads, før jeg siger mit nuværende job op

Ulrik Frederiksen Chefkonsulent, Farmakonomforeningen

Søg rådgivning før jobsamtalen

Farmakonomforeningens råd er derfor, at medlemmer allerede kontakter foreningen, når de er så heldige at blive kaldt til samtale på en ny stilling.

– Det er helt fair at sige til arbejdsgiveren: Jeg vil gerne have stillingen, men lønnen og vilkårene skal være på plads, før jeg siger mit nuværende job op, siger Ulrik Frederiksen.

– Derfor råder vi også medlemmer til at kontakte Farmakonomforeningens rådgivere, før de går til samtale på en stilling, fortsætter han.

– Vi har ikke altid kendskab til de konkrete forhold på den enkelte arbejdsplads, men vi kan ud fra erfaringer og generel viden om området – samt fra de lokale TR, hvis der er en sådan – lave en forventningsafstemning med dem.

Forskel på offentlig og privat ansættelse

Ulrik Frederiksen oplever jævnligt, at medlemmer er i tvivl om lønvilkårene, når de for eksempel skifter fra et privat apotek til at arbejde på det offentlige område. Han synes dog også, at medlemmerne skal have in mente, at lønnen alene ikke uden videre kan sammenlignes direkte mellem privat og offentlig ansættelse. Der er nemlig flere forhold som gør sig gældende.

– Regionerne og kommunerne er på den ene side ikke kendt for at være lønførende for  farmakonomer. Omvendt er forholdene altså ikke helt tossede. Du får betalt frokostpause, hvor du mange steder i det private skal være på arbejde i 39½ time for at få løn for 37 timers arbejde, forklarer han.

– Derudover er der forskellige måder at beregne pensionen på fra privat til offentlig ansættelse, hvilket kan gøre det svært at gennemskue og sammenligne direkte.


Sektorskifte er ukendt land

– Det er ikke alle medlemmer, der får lavet det regnestykke, når de foretager et sektorskifte, fremhæver Ulrik Frederiksen.

– Det betyder, at nogle medlemmer bliver skuffede, når der på kontrakten i en offentlig stilling står en lavere bruttoløn, end de er vant til.

Farmakonomforeningens rådgivere oplever også, at der er medlemmer, som ikke får forhandlet lønnen og vilkårene på plads, når de skifter fra et privat apotek til et andet.

– Det er vigtigt for os som fagforening, at medlemmerne får den rette vejledning i tide. Især ved sektorskifte, hvor mange bevæger sig ud i ukendt land.

Farmakonomer skal ikke være bange for at sige fra. Der er mange jobs til farmakonomer, og arbejdsløsheden er relativ lav. Farmakonomerne har stor værdi og skal stå fast på deres værd – også ved jobskifte. Sådan lyder opfordringen fra Farmakonomforeningens Afdeling for forhandling og rådgivning.

 

Husk også at bruge Farmakonomforeningens lønstatistik, når du forbereder et jobskifte. Du finder den på Min Side.

Se Min Side med Lønstatistikken

 


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning