Festlig fejring – online og lokalt

Fredag den 26. juni blev en ny årgang farmakonomer dimitteret fra Farmakonomskolen. De nyuddannede blev fejret på afstand med en virtuel dimission – og helt lokalt med eksempelvis morgenbrød og gaver på apotekerne.

Farmakonomkage Hold 20

Det er en del af forløsningen, når man har klaret sine eksamener og er færdig med en uddannelse, at det bliver markeret. Årgangen, hvis eksamensbeviser er blevet udsendt via e-boks, har i særlig grad fortjent at blive fejret efter alt de har været igennem med corona.

Derfor blev det også prioriteret fra Farmakonomskolens side at lave en virtuel dimission for de nye farmakonomer, da først arbejdet med at få undervisningen for alle årgange til at rykke online var på skinner.


Lokale fejringer – sammen, hver for sig

På mange arbejdspladser benyttede man lejligheden til at kunne fejre eleverne lokalt på selve dagen. På Amagerbro Apotek stod den på hyggeligt morgenbord og gaver til de to nyuddannede, og på Sluseholmens Apotek i Københavns Sydhavn blev dimission vist på storskærm for de fem elever, som dimitterede, og deres kolleger og familie.

Hassan Taler Ved Dimissionen

Klokken 11.00 – samme tid som den oprindelige, fysiske dimission var planlagt til, tonede Farmakonomskolens uddannelseschef, Hassan Salmasi, frem på skærmen. Han lagde ud med at sige, at han håbede at alle de nyuddannede blev hyldet og fejret. Imens blev kommentarsporet fyldt med hilsener fra både nyuddannede og kolleger. Nogle hilste fra apoteket – andre hjemme fra terrassen. Der var også nogle, der benyttede lejligheden til at sende hilsener med tak til undervisere og projektvejledere.

Fællesskab og faglighed

Dimissionen bød på flere taler. Eva Kjær Nordhild Olsen er nyuddannet farmakonom fra Stevns Apotek. Hun holdt en tale til sine medstuderende, hvor hun både talte om hvordan farmakonomer gør en forskel der hvor de er. Hun satte også ord på dét med at være corona-årgangen:

- Vi er i sundhedsvæsenet en vigtig faktor og medspiller i folkesundhed. Og selvom vi under coronakrisen ikke er blevet nævnt med mange ord, så står vi hver dag i front, troligt og loyalt. Og det fortsætter vi med, fordi vi brænder for vores faglighed. (…) Uanset om vi ender på Grønland, Færøerne eller i Danmark. På apotek, sygehus eller i industrien, så er vi coronaholdet, der trods udfordringer kom stærkere i mål og nu er klar til at gøre en forskel hver dag!

Farmakonomforeningens formand Christina Durinck talte blandt andet om det særlige fællesskab eleverne får med hinanden:

- I har bygget stærke relationer og venskaber på Pharmakon. Man oplever hinandens sejre og nedture, og man er sammen med nogle, der forstår alle ens frustrationer - det binder nogle særlig bånd og et stærkt fællesskab.

Hun understregede imidlertid, at fælleskabet strækker sig længere end elevtiden:

- Vi er også et fællesskab på arbejdspladsen. Og som faggruppe står vi sammen gennem fællesskabet i Farmakonomforeningen. Men vi har også et større fælleskab med resten af sundhedsvæsenet. Med lægerne, med sygeplejerskerne med sosu’erne og alle de andre. Vi bliver alle klogere, når vi samarbejder med hinanden. Det er der brug for. Så mit råd er at være nysgerrig på de andre faggrupper, og hvad de kan. Og kæmpe for at vise dem, hvad vi kan.


Hun rettede også en særlig tak til Farmakonomskolen. På skolen har alle gjort et kæmpe arbejde for at få alt til at gå online og op i en højere enhed.

- I var på forkant, lukkede lynhurtigt ned og omstillede jer til online-universet på fineste vis.

Vi er også et fællesskab på arbejdspladsen. Og som faggruppe står vi sammen gennem fællesskabet i Farmakonomforeningen.

Christina Durinck Formand for Farmakonomforeningen

Krisen har vist de nyuddannedes omstillingsparathed

Rektor Lotte Fonnesbæk adresserede også de helt ekstraordinære omstændigheder den sidste elevtid var foregået under:

- I har været vant til at kunne hellige jer studier, når I er på skole. Nu manglede I læringsmiljøet og coronasituationen betød jo også, at nogle af jer havde børn og kærester hjemme. Det var en vild hamstringssituation og generel usikkerhed i forhold til coronavirus. Det har været sværere for nogle end andre. Ingen tvivl om det.

Apotekerforeningens formand, Anne Kahns, talte blandt andet om at de nyuddannede ved, hvad det kræver at arbejde i fronten i sundhedsvæsenet. Også i en krisetid, når der er behov for omstillingsparathed og nye løsninger på udfordringer. Og så understregede hun, at apotekerne har brug for de nyuddannede:

- Vi har brug for dygtige og arbejdsomme farmakonomer, der kan give danskerne råd og vejledning om medicin. Det er en central opgave i det danske sundhedsvæsen.

Hun fortsatte med at fortælle om den samfundsopgave som farmakonomerne løfter:

- Apotekerne og farmakonomerne er samfundets lokale lægemiddeleksperter. Og der påhviler os en særlig forpligtigelse til at hjælpe. Ikke bare i skranken, men ude på bostederne. På plejehjemmene.


Dimissionen bød også på musik og mulighed for fællessang. Og meget passende var det to evergreens, der gjaldede ud af højtalerne: De smukke unge mennesker af Kim Larsen og With a Little Help from my Friends af The Beatles.

 

Vil du se eller gense den virtuelle dimission, så finder du den her.


Se dimissionen her


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Rådgivning