Betina holder afstand helt tæt på borgerne

Betina Jessen er farmakonom i Åbenrå Kommune, hvor hun til dagligt hjælper kommunens ældre borgere med at holde overblik over deres medicin.

Hun har almindeligvis meget tæt kontakt med mange ældre og svækkede borgere, så derfor er hverdagen meget forandret af corona.

Hun fortæller:

- Rigtig mange ydelser er blevet taget væk. Fx hudpleje og stomipleje. Sygeplejefaglige udredninger er aflyst. Der er blevet skåret ind til benet i forhold til, hvilke ydelser vi kan levere. Ydelserne er blevet delt ind i henholdsvis rød, gul og grøn. Men der er nogle ting, der ikke kan skæres væk. Jeg skifter fx stadig medicinsk plaster. Som værnemidler har jeg handsker og sprit. Så når jeg kommer ud til borgerne, foregår det på den måde, at jeg først bruger sprit. Så tager jeg handsker på. Så bruger jeg sprit igen og skifter plasteret. Så tager jeg handskerne af – og bruger sprit igen.

Alle gør en ekstra indsats
Det er ifølge Betina Jessen tydeligt at mærke, at alle gør en ekstra indsats for at få det hele til at fungere. Der er de lavpraktiske forholdsregler om, at man kun sidder på hver anden plads, når der bliver spist frokost, og så er der mange, der også lige bliver et par ekstra timer, for at få tingene til at hænge sammen.

- Vi arbejder, hvad vi kan hjemmefra, så vi ikke er mange sammen. Vi sidder også og arbejder i bilen – lige så snart vi har udført vores opgaver hos borgerne, sætter vi os ud i bilen og gør os færdige. Vi er heller ikke længere to i bilerne. Og bilen og vores arbejdsborde bliver sprittet af ved endt arbejdsdag. I går sprittede jeg også lige alle dørhåndtag af.

Betina Jessen I Bil (1)
Betina Jessen i farmakonombilen hvor en del af arbejdet nu klares efter opgaver hos borgerne.

Der er også steder hun ikke kan komme mere.

- En del af mit daglige arbejde er at dosere medicin til borgere, der bor i eget hjem. Almindeligvis gør vi det fra såkaldte satellitklinikker, som ligger på plejehjem. Men lige nu må vi ikke komme på plejehjemmene og gøre det. Så der er der i stedet et aktivitetshus, der er blevet stillet til rådighed til formålet. Så der skal jeg låse mig ind selv, og så skal jeg sidde og dispensere medicin til borgere, der kommer og henter selv.

Sundhedsfaglige som frivillige – men de skal stadig læres op
For hurtigt at kunne opgradere på mandskabssiden er der blevet etableret en rådighedsbank, hvor folk kan melde sig, hvis de har en sundhedsfaglig uddannelse og gerne vil stå til rådighed. Det er et godt initiativ, men det betyder helt lavpraktisk også, at folk skal læres op.

- I går havde jeg en skolesygeplejerske med ude for at lære hende op i vores systemer. Hun er supererfaren og har arbejdet som skolesygeplejerske i 20 år. Lige nu har vi 11 med rundt på den måde. Mens vi selvfølgelig holder afstand. Så vi gør, hvad vi kan for at opruste. På den måde er der lavet en masse tiltag allerede – og vi håber jo i og for sig, at de ikke kommer i brug.

Det er dog svært at skulle sidemandsoplære, når der samtidig skal holdes afstand. Betina Jessen giver et eksempel, hvor hun var på besøg i en ældrebolig ved siden af et plejehjem. Her stod hun ved køkkenbordet og doserede medicin, mens den ældre beboer sad i stuen fire meter væk og ventede på, at medicinen blev doseret.

- På det besøg havde jeg skolesygeplejersken med. Og der må jeg sige: det er svært at lære nogle op, når de skal stå to meter væk fra en og følge med på en lille computerskærm.

Det er svært at lære nogle op, når de skal stå to meter væk fra en og følge med på en lille computerskærm.

Betina Jessen Farmakonom

Corona skaber utryghed – og gør nogle mere selvhjulpne
Vi har også mange borgere, der helt grundlæggende savner et knus. Der var én, der sagde til en af mine kolleger her den anden dag, at det var lettere under krigen, ”For der kunne vi se bomberne. Det her kan vi ikke se. Så man ved ikke, hvor det er, og hvornår man skal være bange.” Den utryghed kan vi jo også godt mærke.

- Heldigvis har vi i forvejen arbejdet meget med at gøre borgerne selvhjulpne. Mange borgere hos os er vant til at løse opgaver selv. Folk måler deres blodsukker selv – hvor jeg guider via skærm.

Hun fortsætter:

- Nu kan vi også godt mærke, at mange er rigtig interesserede i at lære at gøre mere selv. Simpelthen for at skære ned på smitterisikoen ved ikke at få besøg. Så nu har vi flere borgere, der tømmer kateter, laver stomipleje, og doserer medicin selv.

Ledelsen lægger vægt på at støtte medarbejderne
Betina Jessen fortæller også, at der er også fokus på, at medarbejderne kan komme i uvante situationer, og at de kan have brug for hjælp til at håndtere det.

- Der er etableret supervision for os, hvis man som ansat har behov for at tale om de oplevelser, vi har. For borgerne tænker sig ikke altid om. Kommunen har også sat lederne på på skift hele tiden, så man kan ringe til dem 24/7. Og så har ledelsen været enormt god både til at orientere og til at takke os. Det synes jeg er vigtigt.


Emneord

Få rådgivning

Foreningen står klar til at hjælpe

Få sparring med en konsulent i Farmakonomforeningen. Kontakt os på tlf. 3312 0600 eller send en mail til: raadgivning@farmakonom.dk

Læs mere
Rådgivning