Lægebesøg i arbejdstiden
Skal du til læge i arbejdstiden, så har du i udgangspunktet ret til fri med løn. Retten til fravær med løn sidestilles med retten til løn under sygdom.
Tag hensyn til arbejdspladsen
Hvis det kan lade sig gøre, har du pligt til at lægge besøget udenfor arbejdstid, eller således at det er til mindst mulig gene for arbejdspladsen.
Nogle former for behandling og undersøgelse bliver man indkaldt til uden at man selv har mulighed for at vælge et tidspunkt, andre gange kan det bare ikke lade sig gøre at få en tid hos lægen, der ligger udenfor arbejdstiden. I så fald har du ret til fri med løn til at gå til undersøgelsen.
Du skal underrette arbejdsgiveren tidligst muligt om det planlagte besøg, og du skal selvfølgelig møde ind på arbejde før og efter lægebesøget i den skemalagte arbejdstid.
Undersøgelser, konsultation og behandling
Inkluderet i retten er blandt andet fravær til speciallægebesøg, psykologbehandling, fysioterapi, tandlægebehandling og ambulant konsultation, hvis ikke det kan placeres uden for almindelig arbejdstid. Det er ikke et krav, at der er tale om akut opstået sygdom, men der skal være tale om en læge- eller tandlægeordineret behandling med det formål at helbrede eller undgå en lidelse.
Rutinemæssige undersøgelser og forebyggende behandlinger giver ikke ret til fravær med løn.
Særligt på Privat Apotek
Du har pligt til at orientere din arbejdsgiver så tidligt som muligt om en planlagt tid til behandling eller konsultation.
Arbejdsgiveren kan herefter vælge at omlægge dine fraværstimer til et andet tidspunkt indenfor skemaperioden, hvis dette kan ske med det overenskomstbestemte varsel. Dette er en mulighed, som det står apotekeren frit for at anvende.
Du har ikke selv pligt til at bytte din vagt eller planlægge afspadsering af timerne.
Særligt i forbindelse med COVID-19
Spørgsmålet om undersøgelser i arbejdstiden, er særligt relevant lige nu, hvor mange bliver testet for COVID19.
Man skal som udgangspunkt følge myndighedernes retningslinjer. Ifølge de nuværende retningslinjer er der tre situationer, hvor man kan have ret til at blive testet i arbejdstiden.
- Hvis man skal undersøges, fordi man har symptomer.
- Hvis man skal testes som led i myndighedernes smitteopsporing. Fordi man er nær kontakt til en person, der er testet positiv for Corona. I disse tilfælde anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man agerer, som om man selv er smittet, indtil man er testet negativ ved første test.
- Man har i øvrigt altid ret til at blive testet i arbejdstiden eller blive honoreret for tiden, hvis arbejdsgiveren stiller krav om, at man bliver testet.
Man har ikke ret til at blive testet i arbejdstiden, hvis man bliver testet af andre grunde, f.eks. hvis man bliver testes på baggrund af regeringens opfordringen til at blive testet regelmæssigt, og når man lader sig teste selvom man ikke har symptomer og ikke er nær kontakt til en smittet. I de situationer skal man blive undersøgt udenfor arbejdstiden.