Pension

Din pensionsordning sikrer dig økonomisk i din alderdom og er et sikkerhedsnet i en række andre situationer – for eksempel ved visse kritiske sygdomme, eller hvis du bliver invalid.

I alle Farmakonomforeningens overenskomster er der aftalt pensionsopsparing. Hvis du ikke er dækket af en overenskomst, skal du sikre dig, at du i din kontrakt også sikres indbetalinger til pension.

Forsikringer er en del af pensionsordningen
Når du er omfattet af en pensionskasse, er du samtidig omfattet af en række forsikringer ved ulykker, kritisk sygdom og død. Vi anbefaler, at du undersøger dækningerne i din pensionsordning hos pensionsselskabet.

Pensionsordninger

  • Pensionsordningen på privat apotek

    Pensionsbidraget er i alt på 17%, hvoraf 1/3 er egetbidrag. Den 1/3 som er egetbidraget bliver trukket fra skalalønnen og så suppleret med 2/3, som bliver betalt af din arbejdsgiver. Det samlede beløb bliver indsat på din pensionsordning i PKA. Du kan se beløbene på de forskellige skalatrin i løntabellen for privatapotek.

    Elever er ikke omfattet af pensionsordningen. Du kan dog selv vælge at oprette en frivillig ordning ved at kontakte Pensionskassen for Farmakonomer i PKA.

  • Pensionsordninger for offentligt ansatte

    Alle offentligt ansatte får indbetalt pension til Pensionskassen for Farmakonomer i PKA. I det offentlige betaler arbejdsgiveren hele pensionsbidraget.

    Som kommunalt ansat får du 17,66% i pensionsbidrag. Derudover får du et fritvalgstillæg på 0,34%, som du selv kan vælge, om du vil have indbetalt til pension, eller om du vil have tillægget udbetalt som et kronetillæg med din løn.

    Regionalt ansatte i basisstillinger får 16,65% i pensionsbidrag.

    Regionalt ansatte ledende farmakonomer får 18% i pensionsbidrag.

    Regionalt ansat farmakonomer i chefstillinger får 22% i pensionsbidrag. Af dem kan de 7% blive udbetalt som løn, hvis man ønsker det. 

    Statsansatte farmakonomer får 18,4% i pension.

  • Pensionsordninger for privatansatte (ikke apotek)

    Pensionsbidraget kan være individuelt aftalt, aftalt i en lønpolitik for virksomheden, eller være fastsat i overenskomsten, hvis du er omfattet af en. Oftest vil pensionsbidraget bestå af en arbejdsgiverandel, og et egetbidrag der svarer til mellem en femtedel og en tredjedel af arbejdsgiverbidraget.  

    Det afhænger af arbejdsgiveren, om pensionsordningen bliver oprettet i en bestemt pensionskasse, eller om du har frit valg af pensionskasse.

  • Pensionskassen for Farmakonomer PKA

    Hovedparten af de danske farmakonomer har deres pensionsopsparing i Pensionskassen for Farmakonomer, der er en del af PKA. Hvis du har spørgsmål om dine pensionsforhold, skal du rette dem direkte til din pensionskasse. Du kan læse mere om din pension og kontakte PKA, via deres hjemmeside.

    PKA afholder hvert år seniormøder for alle medlemmer, der er fyldt 58 år. På møderne bliver de forskellige muligheder i forbindelse med pensionering gennemgået, og der er mulighed for individuel rådgivning. På seniormøderne vil FTF-a desuden gennemgå reglerne for efterløn.

    Hvis du er medlem af pensionskassen og fyldt 58 år, vil du modtage en invitation direkte fra pensionskassen.

  • Efterløn

    Efterløn kræver medlemskab af en a-kasse. Har du spørgsmål i forbindelse med, at du skal forlade arbejdsmarkedet for at gå på efterløn, skal du kontakte din a-kasse.

    De fleste farmakonomer er medlemmer af FTFa

Femhundredekronesedler

Emneord