Til den årlige lønforhandling er det vigtigt, at du tydeligt kan forklare, hvordan du har bidraget og hvilke resultater, du har opnået siden sidste lønforhandling. Det er nemlig ofte sådanne præstationer, din chef vil lægge vægt på og belønne.
Hvis du er offentligt ansat, så sikrer centrale aftaler retten til en årlig lønforhandling, som bliver varetaget af din tillidsrepræsentant eller Farmakonomforeningen.
Er du privatansat vil det ofte fremgå af virksomhedens lønpolitik, om du har krav på en årlig lønsamtale.
Uanset hvad der er aftalt, så bør du altid have en årlig lønforhandling.
Forberedelse er afgørende
-
Indsaml fakta
Hvis der er en lønpolitik på arbejdspladsen, så bør du forholde dig til, hvad der står om, hvordan der bliver forhandlet, om der er afsat et bestemt beløb, der kan forhandles om, og eventuelt hvad der bliver lagt vægt på.
For at forberede dig til en lønforhandling er det også vigtigt at kende din markedsværdi og have en klar forståelse af din lønudvikling. Overvej følgende:
- Hvad tjener andre i lignende stillinger?
- Hvad kunne jeg forvente at få i en anden virksomhed?
- Hvordan har min egen lønudvikling set ud over tid?
Farmakonomforeningen tilbyder detaljerede lønstatistikker, der giver indblik i lønniveauer på tværs af arbejdsområder og geografiske områder. Disse statistikker finder du her på hjemmesiden under de enkelte ansættelsesområder og sektorer.
Tag også en snak med dine kolleger om deres lønniveau, og overvej også virksomhedens økonomiske situation, når du forbereder dine argumenter.
-
Forbered dine argumenter til lønforhandlingen
Når du skal forberede dig til en lønforhandling, er det vigtigt at have klare og relevante argumenter, der understreger din værdi.
Overvej udviklingen siden seneste lønforhandling
- Hvilke resultater har du opnået?
- Har du fået nye funktioner og ansvarsområder?
Tænk over dine præstationer i det forgangne år, især de resultater, der har krævet en særlig indsats. Hvilke mål har du nået, og hvordan har de haft en positiv indflydelse på arbejdspladsen?
- Har du opnået nye kompetencer? (enten via formelle kurser eller løbende udvikling i stillingen)
Tænk over hvordan eventuelle nye kompetencer tilføjer værdi og bidrager til arbejdspladsen, og tænk på eksempler på, hvordan du bruger dem i dit arbejde.
Vis hvordan du skaber værdi for arbejdspladsen
Overvej hvordan dine resultater understøtter arbejdspladsens nuværende og fremtidige mål og visioner. Forbered dig eventuelt ved at tænke på lønforhandlingen fra din arbejdsgivers perspektiv - det kan hjælpe dig med argumenter, der favner begge parters interesser.
Økonomisk: Hvis dine præstationer har ført til besparelser eller øget omsætning, så fremhæv dette som en vigtig del af din argumentation.
Kollektivt bidrag: Har du styrket samarbejdet på arbejdspladsen eller bidraget til et positivt arbejdsmiljø, så nævn det.
Effektivitet og optimering: Illustrér hvordan dine kompetencer og resultater har gjort arbejdet mere effektivt, smidigt eller optimeret processer.
Langsigtet udvikling og karriereplan:Tænk over, hvordan din udvikling kan gavne både dig selv og virksomheden. Forklar hvordan en lønforhøjelse kan motivere dig til at fortsætte med at bidrage til virksomhedens vækst og mål.
Vælg dine argumenter med omhu
Begræns antallet af argumenter: Vælg 2-3 stærke argumenter, som du kan fremhæve. Det sikrer, at din besked står skarpt og fokuseret. Så kan du altid have ekstra eksempler med i baglommen.
Vær konkret: Start samtalen med at fremhæve din værdi for arbejdspladsen og dine resultater. Brug gerne konkrete eksempler fra dit arbejde. Forklar også, hvordan du kan bidrage yderligere fremover.
Gør det genkendeligt: Overvej, hvad din leder værdsætter i medarbejdere, og tilpas dine argumenter til arbejdspladsens behov og mål. Dette viser, at du forstår arbejdspladsens perspektiv.
-
Find dit udspil
Hvor meget skal du bede om?
At have klare mål kan hjælpe dig med at forblive fokuseret og realistisk under forhandlingen. Forbered dig med to tal:- Det ambitiøse, men realistiske – det du siger højt
- Det acceptable – det du aldrig siger, men er dét, du betragter som acceptabelt
Det er altid et godt råd at være både ambitiøs og realistisk.
Undgå personlige økonomiske forhold
Selvom det kan være fristende at nævne personlige økonomiske behov, som f.eks. stigende boligudgifter, bør du holde fokus på dine faglige præstationer. Dette gør din argumentation mere professionel og relevant for arbejdspladsen.
Forhandlingen
Lønsamtalen bør være en rolig samtale med din leder, hvor I i fællesskab og uden at sætte jeres gode relation over styr, snakker om din løn. Husk på, at lønforhandlingen ikke er tidspunktet, hvor du skal overbevise din leder om dit værd. Det er din indsats og resultater gennem hele året, der skal understøtte din lønudvikling. Lønforhandlingen er bare det tidspunkt, hvor du og din arbejdsgiver taler direkte om det.
-
Præsenter dit udspil
Husk din forberedelse, vær tydelig og konkret i præsentationen af dit udspil og dine 2-3 argumenter for lønforbedring.
Kom helst med et konkret udspil – altså et tal, som er det mål, du går efter.
Vær eventuelt opmærksom på at din kropsholdning er åben, husk øjenkontakt, og vær rolig i dine bevægelser. -
Kommunikationsteknik - Praktisér aktiv lytning
At lytte opmærksomt er en vigtig del af en vellykket forhandling. Lønforhandlinger kan være emotionelt ladede og kan derfor føles vanskelige. En positiv tilgang og værdsættelse af jobbet og arbejdspladsen kan skabe en god atmosfære og øge chancerne for succes. Aktiv lytning skaber en mere konstruktiv og samarbejdende dialog, og understøtter det gode samarbejde på lang sigt.
Se forhandlingen som ligeværdig – I har begge noget at tilbyde og begge en interesse i et resultat, som alle er tilfredse med. En lønforhandling er ikke en konkurrence med en vinder og en taber.
Når du lytter aktivt:
Giver du samtalen din fulde opmærksomhed
Vær til stede i samtalen uden distraktioner, og brug øjenkontakt samt et åbent kropssprog for at vise engagement.
Bruger du refleksion og opsummering
Gentag eller opsummer det vigtigste af det, der blev sagt, for at bekræfte din forståelse. Når du tager dig tid til at forstå din leders synspunkter, kan du måske indarbejde dem i dine egne argumenter og opdage fælles løsninger, der gavner begge parter.
Udtrykker du empati og anerkendelse
Vis, at du forstår og anerkender den andens perspektiver. Ved at give udtryk for, at du har forståelse for din leders argumentation, opnår I en respektfuld tone, som også opmuntrer til anerkendelse den anden vej, dvs. af din indsats og kvalifikationer. -
Hvordan håndterer du et udspil fra din arbejdsgiver?
Hvis du modtager et udspil fra lederen, så prøv med at svare “Hmm” i stedet for “Okay”. Når du modtager et lønforslag, kan et eftertænksomt “hmm” signalere, at du overvejer tilbuddet, uden at du forpligter dig. Det giver dig tid til at tænke og kan motivere din leder til at forbedre tilbuddet.
Husk at være fleksibel i din forhandling, hold fokus på de overordnede linjer og centrale punktet i stedet for at fastlåse dig i småting, som kan forstyrre forhandlingsprocessen.
-
Hvordan håndterer du et nej?
Vær forberedt på at håndtere modstand og afvisninger. Lønforhandlinger indeholder ofte mange ”nej’er”, så bliv ikke fortvivlet. Bevar roen og reager konstruktivt. Hvis din anmodning om lønforhøjelse i første omgang bliver afvist, betyder det ikke, at forhandlingen er slut. Så du skal ikke storme ud af døren, men derimod spørge ind til årsagerne og lytte til begrundelsen. Derefter kan du enten:
- Præsentere et modbud ved at fremhæve din værdi og din motivation for at være i stillingen.
- Spørge om andre fordele som f.eks. flexibilitet, arbejdstider, personalegoder, videreuddannelse eller bonus, hvis afslaget har at gøre med økonomisk usikkerhed i fremtiden.
- Aftale en plan for hvad der skal til for at opnå højere løn i fremtiden - jo mere konkret I kan definere det, jo sværere vil det være at begrunde et nej næste gang.
Tag ikke et afslag personligt. Det er helt naturligt at føle sig skuffet eller frustreret, hvis du får et nej. Det er okay at sige: "Det var ikke det resultat, jeg havde håbet på." Men undgå at smække med døren eller komme med ultimatummer eller trusler som: "Hvis jeg ikke får dette, siger jeg op." Det vil kun skade jeres relation og få dig til at fremstå utroværdig, hvis du ikke følger op på truslerne. Fokuser i stedet på en åben og realistisk dialog og anerkend, at der altid er en balance mellem dine ønsker og virksomhedens behov. Husk at din løn ikke nødvendigvis afspejler din personlige værdi eller evner, da mange faktorer såsom virksomhedens økonomiske situation og interne politik også spiller en rolle. Der er mange dele i en lønforhandling, som du ikke har direkte indflydelse på.
Kan I ikke blive enige om en lønforbedring denne gang, så husk også at det ikke er din sidste forhandling. Få talt om hvornår næste forhandling skal finde sted.
-
Afslut mødet
Uanset resultatet af forhandlingen, er det vigtigt, at samtalen bliver afsluttet på en god måde, så I går derfra med klarhed over, hvad I har aftalt og kan forsætte samarbejdet positivt.
Opsummer de vigtigste punkter i samtalen.
Hvis I har aftalt, at du skal tage dig tid til at overveje en løsning eller et tilbud, eller hvis ledelsen skal afklare noget, inden de kan vende tilbage, så aftal hvornår I taler sammen igen.
Hvis I er nået frem til en aftale, så sørg for at den bliver skrevet ned. Det sikrer også, at der er enighed om, præcist hvad I har aftalt.
Uanset resultatet, så sig gerne en tak for forhandlingen og tiden I har brugt sammen.
Efter forhandlingen: Øvelse gør mester
Lønforhandlinger kan have forskellige udfald. Du kan forlade mødet med en følelse af sejr, eller opleve, at ikke alle dine forventninger blev indfriet. Uanset resultatet er det vigtigt at huske, at lønforhandlinger er en proces og en mulighed for læring. Næste forhandling begynder nu; ved at reflektere og forberede dig skaber du et godt grundlag for ikke bare at lykkes med lønforhandlinger, men også for at udvikle dig selv og styrke dit professionelle samarbejde.
-
Reflektér over forhandlingen
Efter mødet er det en god ide at tage sig tid til at evaluere, hvordan det gik. Spørg dig selv:
- Hvad gik godt og hvorfor?
- Hvilke argumenter blev modtaget positivt?
- Var der noget, der kunne have været præsenteret anderledes?
Ved at analysere både styrker og svagheder i din tilgang får du værdifulde indsigter, der kan styrke din strategi til fremtidige forhandlinger.
-
Vedligehold relationen
Selvom dine forventninger ikke blev indfriet fuldt ud, er det vigtigt at opretholde et godt forhold til din leder. Fortsæt med at vise engagement og fokus på dine arbejdsopgaver. Et positivt samarbejde skaber et godt fundament for fremtidige forhandlinger.
-
Hold momentum
Det er vigtigt at se fremad. Hver lønforhandling er en træning, der hjælper dig med at blive bedre til at formulere dine behov og argumentere for din værdi. Med tiden vil du opbygge selvtillid og få en stærkere position i dine forhandlinger.
-
Forbered dig hele året
Lønforhandlinger er en kontinuerlig proces. Det er aldrig for tidligt at begynde at forberede sig til næste år.
- Brug erfaringerne fra den nylige forhandling til at bygge en endnu bedre sag:
Læg mærke til, hvad der bliver prioriteret i din organisation. Tag noter om dine opgaver og resultater, mens året skrider frem. Saml konkrete eksempler på din værdi og dine bidrag.
- Gør dine resultater synlige:
Det er lettere at forhandle løn, hvis din leder allerede har lagt mærke til din indsats. Husk derfor at kommunikere dine resultater i løbet af året, både i daglige samtaler og i medarbejderudviklingssamtaler. Dette sikrer, at dine bidrag bliver anerkendt og husket.
Åbenhed om løn fremmer udvikling
Farmakonomforeningen anbefaler, at I deler lønoplysninger med hinanden på jeres arbejdsplads, fordi det giver jer et stærkere fundament for lønforhandlinger. Ved at skabe gennemsigtighed om løn kan I styrke jeres individuelle muligheder for lønudvikling.
Hvad bør I dele?
- Løn og løntillæg: I kan dele oplysninger om både grundløn og eventuelle tillæg.
- Begrundelser: I kan også dele årsagerne til tildeling af tillæg, så længe de ikke indeholder negativt ladede udtalelser om medarbejdere.
Når I er åbne om jeres løn, får alle samme indsigt som lederne i, hvordan lønkronerne er fordelt, og hvad lønnen baserer sig på. På arbejdspladser med åben løndialog er lønniveauet typisk højere end på steder, hvor løn er et tabu. Åbenhed kan også inspirere til at lære af hinanden og opdage, hvad der kan drive ens egen lønudvikling.
Lønhemmelighed kan skabe mistillid og spekulation blandt medarbejderne, hvilket skader arbejdsmiljøet. En åben dialog om løn og arbejdsopgaver kan således være med til at styrke sammenhold.
Sådan kommer I i gang
Hvis I ønsker at skabe mere åbenhed om løn, anbefales det at tage en dialog med både ledelsen og kollegerne for at sikre fælles forståelse af formålet.
Involver tillidsrepræsentanten (TR): Har I en TR, kan denne hjælpe med at sætte processen i gang og sikre, at løninformationen deles på en konstruktiv måde.
I kan også søge råd og sparring ved at kontakte Farmakonomforeningens rådgivere på raadgivning@farmakonom.dk eller 3318 0600.