Når du arbejder i det offentlige, bliver din løn fastsat i enten de statslige, regionale eller kommunale overenskomster og aftaler.
Din løn består af:
- grundløn
- tillæg baseret på en lokal forhåndsaftale (f.eks. rådighedsvagttillæg)
- individuelle løntillæg
- arbejdsgiverbetalt pension
- ferietillæg
I løntabellerne for de forskellige områder kan du se de aktuelle overenskomstaftalte lønninger og centrale tillæg. Du kan også dykke ned i lønstatistikken fra 2024, og se hvad farmakonomer i stat, regioner og kommuner tjente i september 2024.
Lønforhandling for offentligt ansatte
På det offentlige område er det Farmakonomforeningen, der har ansvaret og retten til at forhandle lønnen med arbejdsgiverne.
Det betyder at, det er din tillidsrepræsentant (TR), der forhandler lønnen med ledelsen på jeres arbejdsplads. Hvis du ikke har en TR, vil det være en af konsulent fra Farmakonomforeningen, der varetager opgaven. Tillidsrepræsentanterne tilbydes kurser om regelgrundlaget og forhandlingsteknik, som led i TR-uddannelsen. Det er altid en god ide at have en løbende dialog med tillidsrepræsentanten, for når din tillidsrepræsentant er opdateret om dig, dine opgaver og resultater, stiller det vedkommende i en god forhandlingsposition. Derudover har du også ret til en lønforventningsaftale med din leder, dette er ikke en lønforhandling, men en mulighed for at tale om din løn og indsats.
Hvilke typer tillæg forhandles der om?
-
Kvalifikationstillæg (kvalifikationer og kompetencer)
Et kvalifikationstillæg gives på baggrund af dine faglige og personlige kvalifikationer samt kvaliteten af dit arbejde. Din arbejdsgiver kan også tildele dig et højere tillæg for at fastholde dig i stillingen og sikre, at din løn matcher niveauet i tilsvarende stillinger på arbejdsmarkedet.
Kvalifikationstillæg er som udgangspunkt varige.
Når du forhandler et kvalifikationstillæg, kan du fremhæve:
- dine personlige og faglige kompetencer
- erfaring og viden fra tidligere ansættelser
- din specialistviden
- relevant efteruddannelse, som du anvender aktivt i dit arbejde
Eksempler på forhold, der kan styrke din sag:
- du oplærer kolleger i din viden
- du har særlig indsigt i et fagligt område
- du arbejder selvstændigt og effektivt
- du påtager dig større ansvar
- du har opnået større erfaring og er blevet en endnu mere værdifuld medarbejder
- du udviser fleksibilitet
-
Funktionstillæg (for at løfte bestemte opgaver)
Funktionstillæg gives, hvis du varetager en særlig funktion, f.eks. særlige opgaver eller et ekstra ansvar. Tillægget kan være enten midlertidigt eller varigt afhængig af, hvor længe du skal varetage funktionen, men det er altid knyttet til en specifik opgave eller periode. Det betyder, at tillægget som udgangspunkt ophører, når den særlige funktion, rolle eller opgave afsluttes. Hvis der er tale om et varigt tillæg, skal din arbejdsgiver dog varsle, hvis det ønskes ophørt.
Vi anbefaler, at du prioriterer varige kvalifikationstillæg, men der kan være situationer, hvor det giver mening at forhandle et funktionstillæg
-
Engangsvederlag (bonus)
Et engangsvederlag er et tillæg, der udbetales som en engangssum. Det gives typisk som anerkendelse for at have løst en konkret opgave, leveret en særlig indsats, opnået bemærkelsesværdige resultater eller bidraget positivt til arbejdspladsens eller kollegernes trivsel.